Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lola Schmierer Roth. Particularitățile unei opere variate
lola schmierer roth, muzeul de arta vizuala galati

Lola Schmierer Roth. Particularitățile unei opere variate

Expoziția „Lola Schmierer Roth. Particularitățile unei opere variate”, care marchează 130 de ani de la nașterea artistei, este deschisă la Muzeul de Artă Vizuală din Galați până pe 24 septembrie.

Sunt prezentate lucrări de pictură și grafică din colecția muzeului, mare parte dintre ele ajungând în acest patrimoniu în 2003, în urma unei donații făcute de fiica artistei, Anne-Louise Roth, și de soțul ei, Alexandru Cezar Ionescu.

Despre Lola Schmierer Roth

Personalitate importantă a vieții aristice din secolul XX, Lola Schmierer Roth s-a născut la Galați, al treilea copil al soților Sylvia Schmierer (fiică a cunoscutului lingvist și academician Heimann Hariton Tiktin, președintă a „Societății de binefacere a Doamnelor israelite gălățene pentru ajutorarea văduvelor și orfanilor din Galați” și întemeietoare a „Școlii Particulare Israelito-Române de Fete”) și a lui Ludwig Leopold Schmierer (deținător al societății comerciale armatoare „M. Schmierer & Co” și consul onorific al Țărilor de Jos la Galați).

Lola Schmierer Roth a studiat desenul și anatomia în orașul natal, cu pictorul italian Antonio Zumino, apoi a vizitat constant Viena și Berlinul, unde a studiat cu gravorul secesionist Hermann Struck. La Paris, a studiat câteva luni  la Academié Julian, apoi s-a stabilit la Berlin, unde, prin frecventarea expozițiilor importante pe care secesioniștii le organizau – precum Saloanele Secession din 1911 și 1912, unde erau expuse lucrări de Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Georges Seurat, Henri de Toulouse-Lautrec, Henri Matisse, André Derain, Oscar Kokoschka, Edvard Munch, Pablo Picasso, Fernand Leger și alții – artista a fost puternic influențată de efervescența și dinamismul scenei artistice. Tot la Berlin a studiat la școala particulară destinată pictorițelor, pe care pictorul și gravorul Lovis Corinth a întemeiat-o.

Sion, Bissière și Derain, mentori ai artistei

Ion Theodorescu Sion este cel care i-a fost mentor timp de doi ani, când revenise la Galați. „Dincolo de evidenta influență exercitată asupra creației acesteia, mărturie legăturii lor stând portretul acesteia realizat de Sion, prezent în expunerea permanentă a muzeului din Galați”.

După Primul Război Mondial a vizitat mai multe capitale europene, continuând astfel preocuparea-i constantă în cunoașterea artei. Alături de pictorul și gravorul expresionist Willy Jaeckel a studiat la Berlin. Académie Ranson a definit o noua etapă a artistei la Paris, întâlnindu-l aici pe influentul profesor Roger Bissière, etapă urmată de perioade de studiu cu André Derain.

Marginalizată, silită să se adapteze unei vieți diametral opuse, a rămas în anul 1940 fără dreptul de a mai participa la viața publică. Lola Schmierer Roth s-a dedicat vieții pedagogice predând cursuri de desen și istoria artei la Liceul de fete al Comunității evreiești din Galați, a corespondat și a continuat să picteze și să se adapteze la o viață modestă.

Noua prezentare a Lolei Schmierer Roth urmărește readucerea în prim-plan a operei și personalității artistice a artistei, cu ocazia celor 130 de ani de la naștere, după două expoziții organizate de muzeul gălățean – în 1972, îngrijită de muzeografa Natalia Buciac, și în 2014, semnată de muzeografa Mariana Tomozei Cocoș.

Cristiana Culiță, muzeograf, este curatoarea proiectului expozițional. „Lola Schmierer Roth. Particularitățile unei opere variate” poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09:00 și 17:00.