Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări ale unor importanți artiști digitali, în colecția MoMA
MoMA

Lucrări ale unor importanți artiști digitali, în colecția MoMA

Lucrări de artă realizate de doi importanți artiști digitali, Refik Anadol și Ian Cheng, au fost achiziționate de Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA).

„Unsupervised – Machine Hallucinations – MoMA” (2022), de Refik Anadol, este o lucrare de artă generativă care utilizează arhiva vizuală a muzeului pentru a produce un model de învățare automată ce interpretează și reimaginează imagini ale operelor de artă din colecția MoMA. Lucrarea e expusă până pe 29 octombrie. Criticii privesc lucrarea circumspect, Jerry Saltz de la New York Magazine comparând-o cu o lampă cu lavă, iar Lloyd Wise, în Artforum, apărând-o pentru modul în care dialoghează cu Modernismul.

Piesa, care include un NFT însoțitor, a fost donată muzeului de antreprenorul în domeniul tehnologiei Ryan Zurrer, unul dintre cei mai prolifici colecționari de artă digitală, prin intermediul colecției sale 1OF1, împreună cu colecția RFC a lui Pablo Rodriguez-Fraile și Desiree Casoni.

Refik Anadol este un artist turco-american care folosește în principal date și algoritmi de învățare automată pentru a produce instalații imersive specifice locului și reprezentații audiovizuale live. După ce a realizat comenzi de artă publică în locuri precum Walt Disney Concert Hall din Los Angeles, a devenit primul artist rezident al Google în 2016. A devenit cunoscut pentru crearea de instalații care vizualizează date de cercetare de mediu care documentează schimbările climatice din jurul recifelor de corali, ghețarilor și pădurilor tropicale.

Cheng, prezent cu patru lucrări în patrimoniul MoMA

Noua lucrare a lui Cheng pe care MoMA a achiziționat-o, „3FACE” (2022), este o operă de artă generativă care analizează datele din portofelul blockchain al proprietarului său pentru a „genera un portret vizual al forțelor care compun personalitatea proprietarului”, potrivit muzeului. Lucrarea a fost donată de Outland Art, o nouă platformă și editură dedicată artei digitale, și este acum una dintre cele patru lucrări ale artistului deținute de MoMA, a cărui instituție afiliată, MoMA PS1, i-a organizat o expoziție personală în 2017.

Ian Cheng, artist stabilit la New York, a devenit cunoscut în ultimul deceniu pentru lucrări de artă pe care le numește „simulări live”. Lucrările, codificate de obicei cu ajutorul inginerului de jocuri video Unity, abordează adesea evoluția, inteligența artificială și schimbarea în timp.