Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări de Daniela Grapă, la Galeriile de Artă ale Municipiului Iași
daniela grapa, expo

Lucrări de Daniela Grapă, la Galeriile de Artă ale Municipiului Iași

Expoziția „Imago Mundi”, cu lucrări realizate de Daniela Grapă, va fi deschisă la Galeriile de Artă ale Municipiului Iași „Dan Hatmanu” între 2 și 30 septembrie.

Vernisajul expoziției curatoriate de prof. univ.dr. Petru Bejan și de dr. Delia Andrieș este programat pentru 2 septembrie, începând cu ora 17:00.

Daniela Grapă s-a născut pe 6 mai 1976, trăiește și lucrează în Iași. A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași în anul 1999, specializările Pictură și Sculptură. Între anii 2005-2007, a urmat un program de masterat în „Filosofie aplicată și management cultural” în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Facultatea de Filozofie. În 2002, a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Lucrările sale recente sunt reflecții asupra conceptelor de identitate, umanitate, memorie, însingurare, sensul libertății, precaritatea condiției umane.

Artista a explicat într-un comunicat: „Seria de lucrări Beginning of the world (macrocosmos) prezintă ipostaze ale unei naturi originare, inițiale, nealteratăîncă de prezența omului, o materie informă, un rezervor primar al energiei «psihice» din care a izvorat umanitatea. În seria de Oglindiri (microcosmos) am încercat creez un raport între imaginea vizibila, figura artistului și ceea ce se ascunde în spatele imaginii văzute, imaginea ca simulacru al realității. Puntea de legătură dintre cele două serii este ideea că artistul, prin prisma esenței sale de creator, produce imagini simulacru ce intră într-o anumită relație cu realitatea primară. Reprezentarea naturii originare este ea însăși un simulacru, care aduce în vizibil realitatea interioară a artistului, animat de travaliul creator. Creația este procesul prin care artistul pune în relație un fragment din realitate cu un simulacru, impregnându-l cu personalitatea sa, mai mult sau mai puțin perceptibilă”.

Expresionismul bacovian și fizionomii suspendate

Delia Andrieș a precizat: „La o prima vedere, tablourile Danielei Grapă par grave, cu un impact neobișnuit, ieșit din comun. Realitatea picturală reprezentată este uneori frapantă, atât la nivel formal, prin culori și contraste, cât și la nivel conceptual, prin felul cum tratează diferite ego-uri alterate, bântuitoare”.

Petru Bejan a completat: „Lucrările Danielei Grapă sunt axate pe fervoarea unor tatonări identitare. Studiile caracteriale și portretele sale ies din tiparele obișnuite. Artista pare influențată de expresionismul baconian; fizionomiile redate de artista ieșeană sunt imobile, suspendate în spațiul restrâns al tabloului. Ochii personajelor intră într-un dialog tăcut cu cei ai privitorului. Imago mundi face tranziția de la perspectiva antropologică spre cea cosmologică, aducând în atenție statutul imaginii, al simulacrului, în raport cu realitatea originară pe care o reprezintă”.