Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări de Elena Müller-Stăncescu și Rudolf Negely, vedetele licitației a două colecții de artă transilvănene
natura statica cu gutui si prune

Lucrări de Elena Müller-Stăncescu și Rudolf Negely, vedetele licitației a două colecții de artă transilvănene

Lucrări de Elena Müller-Stăncescu și Rudolf Negely au fost vedetele licitației a două colecții de artă transilvănene care a avut loc pe 27 ianuarie la Artmark.

Elena Müller-Stăncescu, pictoriță care a activat în prima jumătate a secolului XX, a fost prezentă în licitație cu trei picturi, ulei pe carton, toate adjudecate. „Natură statică cu gutui și prune” a obținut cel mai mare preț, 3.500 de euro, după ce a fost estimată la 600 – 1.000 de euro. O altă natură statică, cu fructe și vas cu trandafiri, a fost adjudecată contra sumei de 3.250 de euro, aproximativ dublu față de estimarea maximă, iar „Liliac” a fost vândută pentru 2.500 de euro, mai mult decât dublul estimării.

golf la adriatica

Golf la Adriatică

Patru lucrări de Rudolf Negely (1883 – 1950), peisaje venețiene și maritime, au fost incluse în licitație și adjudecate. „Golf la Adriatică” a obținut cel mai mare preț, 3.250 de euro, după ce a fost estimată la 800 – 1.500 de euro. „Veneția” și „Iole la Veneția” au obținut 3.000 de euro fiecare, după ce au fost estimate la cel mult 1.800 de euro. Le-a urmat „Veliere”, cu 1.200 de euro, puțin peste estimarea minimă.

„Plimbare în târg”, ulei pe pânză de Emerich Vizkelety (1819 – 1895), a fost vândut pentru 3.000 de euro. Cu un preț de 4,5 ori mai mult decât estimarea maximă a fost vândut peisajul „Dimineață ploioasă”, de Constion (Constantin Ionescu), la 2.750 de euro.

dimineata ploioasa

Dimineață ploioasă

Între cele 202 loturi – artă românească clasică și contemporană – scoase la licitație au fost adjudecate și picturi de Petre Bulgăraș („Crizanteme”, 2.000 de euro), Ghelman Lazăr („Dimineață de vară”, 1.800 de euro), Nicolae Enea („Țărănci la sfat”, 1.800 de euro), Rudolf Schweitzer-Cumpăna („Case în Argeș”, 1.700 de euro), George Catargi („Peisaj de iarnă”, 1.400 de euro), Ary Murnu („Peisaj către Vârful Negoiu”, 1.400 de euro) și o sculptură de Marcel Guguianu („Muză”, 2.000 de euro).

Sub marca Hanul cu Tei 1833 by Artmark, licitația a fost organizată la o distanță de aproximativ două decenii de la cea mai recentă vânzare a Hanul cu Tei – centru de artă al comerțului bucureștean de profil.