Lucrări de grafică de Theodor Aman, expuse la Muzeul de Artă Craiova
O expoziţie cu lucrări de grafică realizate de Theodor Aman este deschisă pe 21 martie, de Ziua Olteniei, în holul de onoare al Muzeului de Artă Craiova, iar accesul publicului este gratuit, anunță instituția.
Theodor Aman (20 martie 1831 – 19 august 1891) a reuşit să concentreze în câteva decenii evoluţia artei europene, de la clasicism, plein-air-ism, trecând prin romantism şi realism, până în pragul impresionismului de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Oscar Walter Cisek, în monografia sa, tipărită la editura Ramuri din Craiova, în 1931, îl numea „monseniorul” artelor româneşti. El avea să impună statutul artistului plastic într-o societate care abia începea să se modernizeze şi să se occidentalizeze. Theodor Aman a devenit exponentul artistului intelectual, căutător şi creator al frumosului, care nu este altceva „în esenţa sa decât manifestaţia adevărului”.
Muzeul de Artă Craiova deține din opera lui Aman 31 de lucrări de pictură și 89 de grafică. Majoritatea provin din Pinacoteca „Alexandru și Aristia Aman”, aceasta reprezentând una dintre principalele colecții în jurul cărora s-a constituit patrimoniul muzeului. Portretele fratelui și cumnatei pictorului, donatorii de numele cărora se leagă numeroase obiecte și chiar un imobil, intrate în patrimoniul cultural al Craiovei, pot fi admirate în cadrul colecției, ca exemple ale rafinamentului picturii în stil academist. Lucrările pot fi admirate şi prin intermediul unui tur virtual, pe site-ul muzeului craiovean.
Credit foto: Muzeul de Artă Craiova