Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Lucrări de Márton Árpád și colecția Lajos Kántor, expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca
marton arpad

Lucrări de Márton Árpád și colecția Lajos Kántor, expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Lucrări create de artistul Márton Árpád și opere din colecția scriitorului Lajos Kántor vor fi expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca începând cu 12 august.

Cu ocazia celei de-a 14-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, sunt prezentate două expoziții ample la Muzeul de Artă: o selecție impresionantă a operei pictorului Márton Árpád, care se întinde pe mai bine de șase decenii, și zeci de lucrări din colecția scriitorului Lajos Kántor.

„Semne de viață”

Pictorul din Miercurea Ciuc a devenit o figură inconfundabilă a artei contemporane transilvănene datorită activității sale ca artist plastic, organizator al vieții artistice din regiune și profesor de desen și pictură. Numele lui este asociat nu numai cu activitatea din domeniul artelor plastice, ci și cu activitatea de organizator: fondarea taberei de creație din Lăzarea în 1974, împreună cu András Gaál și Lajos Zöld, și înființarea Școlii de Artă din Miercurea Ciuc, unde s-a implicat în educația mai multor generații de artiști.

Artistul prezintă sub titlul „Semne de viață” nu doar lucrări din ultimele decenii, reprezentative pentru opera sa, dar și o perspectivă asupra celor din anii 1958 – 1964, anii de formare a sa în Cluj, pe care publicul nu a avut ocazia să le vadă. Expoziția prezintă în ordine cronologică opera pictorului, care se întinde pe o perioadă de aproximativ șase decenii, de la primii ani de căutare de drumuri și experimentele sale de gen și tehnică până la găsirea propriei voci. Arta figurativă a definit lucrările lui Márton Árpád încă de la început, iar în centrul operei sale se află întotdeauna omul, surprins cu profundă umanitate și compasiune în mediul și activitățile sale cotidiene.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 12 august, de la ora 17:00. Expoziția va fi deschisă de istoricul de artă Banner Zoltán și va putea fi vizitată până pe 27 august 2023, în intervalul orar 10:00 – 17:00.

„In memoriam Lajos Kántor”

Expoziție in memoriam cu lucrări din colecția lui Lajos Kántor păstrată la Centrul de Artă din Transilvania are loc cu același prilej al Zilelor Culturale Maghiare.

Vernisajul va avea loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, de la ora 18:00, unde vor lua cuvântul Lucian Nastasă-Kovács, managerul instituției, și Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania. Selecția operelor expuse a fost făcută de istoricul de artă Zoltán Vécsi Nagy, fostul coordonator al Centrului de Artă din Transilvania.

Expoziția prezintă o selecție reprezentativă de 70 de lucrări din fosta colecție de artă plastică a lui Lajos Kántor (1937 – 2017), istoric literar, scriitor și critic de artă din Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea în domeniul istoriei literare, Lajos Kántor a fost o figură proeminentă în promovarea artei maghiare din Transilvania, în calitate de editor al revistei Korunk și fondator al Galeriei Korunk (1973). Fundația Sapientia a achiziționat în 2019 un număr semnificativ (134) de opere de artă – picturi, lucrări de grafică, sculpturi, lucrări de ceramică și textile – din colecția Kántor și le-a plasat în grija Centrului de Artă din Transilvania cu sediul în Sfântu Gheorghe.

În 2021, Centrul de Artă din Transilvania a organizat la Sfântu Gheorghe o expoziție cuprinzătoare a colecției Kántor, iar anul acesta la Palatul Bánffy sunt etalate opere de artă prin care este urmărită reconstituirea mediului intelectual în care a trăit și a lucrat Lajos Kántor, întrucât aceste lucrări au fost „expuse” cu precădere în locuința sa. În expoziție au primit un loc distins portretele lui Kántor Lajos (cum ar fi picturile de Mohy Sándor și Kadar F. Tibor, un desen de Tóth László și un relief de Tirnovan Ari-Vid) și lucrări emblematice precum „Cocoșul alb”, de Nagy Albert, despre care colecționarul însuși a recunoscut că a fost o reprezentare a întregului său mod de a gândi și de a vedea.

Dintre pictorii maghiari din Transilvania sunt prezenți cu mai multe lucrări Fülöp Antal Andor, Incze Ferenc, Balázs Péter, Jakobovits Miklós, Incze János Dés, Györkös Mányi Albert, Paulovics László și Szécsi András, toți aceștia fiind în relație strânsă cu colecționarul de artă. Mai sunt expuse lucrări ale unor reprezentanți importanți ai școlii de grafică clujene din anii ’60 și ’70 (Tóth László, Deák Ferenc, Bardócz Lajos, Cseh Gusztáv) și ale unor sculptori consacrați, precum Gergely István, Tőrös Gábor, Benczédi Sándor și Benczédi Ilona.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 27 august, în intervalul orar 10:00 – 17:00.