Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări de Theodor Aman, expuse în premieră la București
portretul pepicăi aman, theodor aman

Lucrări de Theodor Aman, expuse în premieră la București

Mai multe lucrări semnate Theodor Aman vor fi prezentate public în premieră, începând cu 8 iunie, la Muzeul Theodor Aman din Capitală, într-o expoziție curatoriată de Greta Șuteu, muzeograf, ce va fi deschisă până pe 26 mai 2024.

„Aman în vizită la Aman” este compusă din opt lucrări din colecția Pinacotecii Muzeului Municipiului București dintre care patru nu au fost vreodată prezentate într-o expoziție, cel puțin în ultimele decenii, astfel că sunt necunoscute publicului contemporan. Toate cele opt picturi au fost restaurate recent.

Prima compoziție istorică pictată de Aman în ulei

„Lucrările care fac o scurtă vizită în reşedinţa familiei Aman sunt acoperitoare pentru toate etapele de creaţie ale pictorului, precum şi pentru multe dintre genurile pe care le abordează”, spune curatoarea. „Cea mai timpurie pare să fie «Uciderea lui Grigore Ghica al III-lea», nedatată, pe care Radu Bogdan (critic și isttoric de artă, n.r.) o presupune a fi prima compoziţie istorică pictată de Aman în ulei. Datează, probabil, din anii de început ai studiilor pariziene (1850 – 1858) şi, în ciuda unor inabilităţi, anunţă portretistul de expresie şi coloristul rafinat de mai târziu, dar și evocatorul unor momente istorice majore și creatorul multor eroi naționali, ceea ce va determina pentru multă vreme în mentalul colectiv asocierea lui Theodor Aman cu genul istoric”.

Un alt gen reprezentat în selecţie este natura moartă, care, deşi abordată de Aman mai târziu, trece prin mai multe etape conceptuale. „«Natura statică cu mere» aparţine etapei de început, o etapă în care artistul descoperă obiectul, îl cercetează, încearcă să dialogheze cu el, fascinat de materialitatea lui, dar rămâne preponderent la un nivel strict descriptiv, nepreocupat de esența sau simbolistica acestuia, caracteristică ce va deveni o constantă a etapelor următoare”.

Portretul mamei lui Aman, cea mai importantă prezență în expoziție

Bine reprezentat este și portretul, prin personaje diverse cărora Aman le înnobilează chipurile în diferite etape ale evoluției sale artistice. „Ne putem întâlni cu o Boieroaică și cu o Odaliscă, ce punctează tema orientală, fascinant tratată de artist – două lucrări datând din 1871, dar și cu două adevărate bijuterii – «Portret în roz» și «Bust de fată», aparținând, probabil, ultimei perioade de creație, când, prin intermediul unor miniaturi fermecătoare ne confruntă cu două dintre exemplele sale de non-finito, ce invită receptorul să se implice direct în perceperea și construcția operei. Lucrarea «Bust de fată» vine cu o provocare suplimentară, având pictat și verso-ul, pe care putem descoperi un «Peisaj» miniatural, tratat cu maximă seriozitate și tulburătoare delicatețe”, completează Șuteu.

„Perla Coroanei” în această expoziție este, potrivit curatoarei, „Portretul Pepicăi Aman”, mama artistului. Realizat în 1880, la 12 ani de la moartea ei, tabloul este omagiul suprem adus de fiul care îi perpetuează memoria printr-un „excepţional portret de expresie, construit în lipsa modelului prin reconstituirea în imagine a amintirilor, a iubirii, a recunoştinţei, a preţuirii fără margini şi a dorului profund”.

Vernisajul expoziției „Aman în vizită la Aman” este programat pentru 8 iunie, la ora 17:00.

Imagine: detaliu „Portretul Pepicăi Aman”