Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Luvru a cumpărat o pictură de Cimabue salvată de la gunoi, la trei ani după ce a pierdut-o la licitație, și o va expune în 2025
cimabue, 1280, luvru

Luvru a cumpărat o pictură de Cimabue salvată de la gunoi, la trei ani după ce a pierdut-o la licitație, și o va expune în 2025

Muzeul Luvru a cumpărat o pictură de Giovanni Cimabue descoperită deasupra unei sobe de bucătărie în Franța și vândută ulterior la licitație cu 24 de milioane de euro.  Achiziția făcută de muzeul parizian reprezintă o victorie întârziată pentru instituție, după ce, în urmă cu trei ani, a pierdut-o în fața unui ofertant rival.

Tabloul, intitulat „Hristos batjocorit/ La Dérision du Christ” și pictat în jurul anului 1280 de artistul florentin, este acum una dintre cele mai vechi picturi din Luvru. Experții cred că este unul dintre cele opt panouri lipsă dintr-o legendară lucrare din care cinci porțiuni lipsesc în continuare. Potrivit muzeului, „Hristos batjocorit” va fi piesa centrală a unei expoziții în 2025.

Proprietarul inițial al lucrării, o franțuzoaică în vârstă, a pus tabloul deoparte pentru a fi aruncat la gunoi, dar, din întâmplare, a chemat mai întâi un expert pentru o evaluare a proprietății sale. Expertul a estimat pictura la o valoare de până la 400.000 de euro și a trimis-o la un specialist în artă din Paris pentru o a doua examinare, care a stabilit că este un Cimabue autentic.

Luvru a încercat să achiziționeze tabloul în 2019, când acesta a fost scos la vânzare la casa de licitații Actéon din Senlis, în afara Parisului. Muzeul a pierdut bătălia, iar lotul a fost vândut pentru suma totală de 24 de milioane de euro (cu taxe), ceea ce a făcut din el cel mai scump tablou din epoca medievală vândut la licitație și cea mai mare vânzare pentru o lucrare a unui maestru vechi, plasându-l pe Cimabue alături de Leonardo da Vinci și Rafael.

„Mobilizare excepțională” pentru strângere de fonduri

În încercarea de a păstra tabloul în Franța, Ministerul Culturii a declarat tabloul drept tezaur național și a interzis temporar exportul acestuia, permițând muzeului să strângă fondurile necesare pentru a-l achiziționa în termen de 30 de luni.

Tabloul măsoară puțin peste 25 de centimetri și înfățișează flagelarea lui Hristos înainte de crucificarea sa. Cimabue a pictat scena pe un fundal cu foiță de aur lipit pe un panou din lemn de plop. Celelalte două panouri localizate din această serie sunt deținute de Frick Collection din New York și de National Gallery din Londra.

Luvru nu a dezvăluit câți bani a strâns pentru această achiziție și nici prin ce mijloace au fost obținute fondurile, ci doar că a fost nevoie de o „mobilizare excepțională” a susținătorilor săi care au beneficiat de scutiri de taxe.

Proprietara originală, care avea peste 90 de ani, a murit la două zile după licitație.

Muzeul Luvru a mai anunțat și că, grație generozității Societății Amis du Louvre, un desen extraordinar al lui Victor Hugo, „Marine Terrace”, se adaugă la colecția de opt lucrări ale scriitorului aflate în Departamentul de Arte Grafice.