Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Magdalena Rădulescu. Dinamism între semnificație și simbol
expoziție magdalena rădulescu mav galați

Magdalena Rădulescu. Dinamism între semnificație și simbol

Expoziția „Magdalena Rădulescu. Dinamism între semnificație și simbol” va fi deschisă la Muzeul de Artă Vizuală (MAV) din Galați în perioada 15 mai – 16 iunie 2024.

Aceasta este prima expoziție Magdalena Rădulescu (1902 – 1983) la MAV, unde universul artistei este conturat prin intermediul unei selecții de lucrări grafice din Colecția Cătălin Casperschi, împrumutate pentru a fi expuse la Galați; un corp divers de lucrări ce reflectă creativitatea și viziunea unei artiste cunoscute pentru stilul său aparte dictat de o traiectorie artistică neconvențională, sfidarea normelor și spiritul boem.

Curator este Cristiana Culiță, muzeograf.

Magdalena Rădulescu a pictat la început portrete de tătari, apoi peisaje din Balcic, copilăria petrecută la Constanța marcându-i puternic viziunea prin specificul oriental al Dobrogei. A studiat la Academia de belle-arte din München, cu Ludwig Angerer, și la Academia de pe Grande Chaumiere din Paris, avându-i profesori pe René-Xavier Prinet și Bernard Boutet de Monvel, păstrând însă autenticitatea ce avea să o definească.

A debutat la Salonul Oficial din București în 1924, iar lucrările ei au fost prezentate în mai mult de 40 de expoziții personale și de grup fie în țară fie în Franța, Anglia și Monaco. Călătoriile au purtat-o în Europa și Statele Unite ale Americii, unde a locuit o perioadă la New York. A revenit în țară și a emigrat în Italia, iar după război s-a stabilit în Franța.

Creația de peste jumătate de secol i-a fost marcată de un limbaj vizual propriu, racordat la o abordare personală a simbolismului, expresionismului și artei populare, conturând în avangarda interbelică un profil distinctiv, greu de etichetat. Desprinse din universul ce-i populează opera, personajele Magdalenei Rădulescu se găsesc la granița simbolismului, expresionismului și artei populare, ancorate într-un continuu dialog cu obiceiurile, folclorul, circul ori carnavalul și nu în ultimul rând dansul și tradițiile.

Vernisajul este programat în 15 mai, la ora 18:00, iar expoziția va putea fi vizitată între 16 mai și 16 iunie, de miercuri până duminică, de la ora 09:00 la 17:00.