Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Masca mortuară a lui Eminescu, lucrări de Paul Neagu și Mihai Olos, instalații și desen contemporan, în noul sezon expozițional al MNAC / galerie foto
01 mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Masca mortuară a lui Eminescu, lucrări de Paul Neagu și Mihai Olos, instalații și desen contemporan, în noul sezon expozițional al MNAC / galerie foto

Artefacte și piese etnografice, obiecte care au aparținut unor personalități și invenții sunt puse în dialog cu arta din colecțiile Muzeului Național de Artă Contemporană, expoziții cu lucrări de Adina Mocanu, Dan Vișovan și Bogdan Rața fac parte din noul sezon expozițional al MNAC, care debutează în 13 iunie.

În fața muzeului, până la finalul lunii septembrie, e amenajată expoziția „Urbanologie” a artiștilor timișoreni Bogdan Rața și Dan Vișovan, o intervenție cu patru sculpturi de dimensiuni monumentale, parte dintr-o serie mai amplă inițiată în 2023. Alături de aceste piese se află fragmente de coloană aduse de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa.

7 mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Urbanologie, curatorial.ro

Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor

„Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor” ocupă două săli de la parterul muzeului. Aici sunt reunite, într-o formulă inedită, obiecte de la muzee din țară și din colecții private în dialog cu lucrări din patrimoniul MNAC. Sunt celebrate cinci milenii de civilizație pe un teritoriu larg, carpato-danubiano-pontic, prin piese arheologice, etnografice, de istorie tehnico-economică și militară și de artă contemporană.

1 mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Răsucirea, curatorial.ro

Ceasul de buzunar și masca mortuară din bronz ale lui Mihai Eminescu stau alături de o fibulă (broșă spiralată din bronz) din secolul VII î.e.n. și de lucrarea „Fusion I / Fusion II” a lui Paul Neagu. Pe de altă parte, se află o bicicletă din lem, coșuri împletite, o alarmă manuală de incendiu și ornamente, scoarțe, jucării, precum și lucrări de Mihai Olos, Geta Brătescu, Matei Bejenaru, Mircea Cantor, Dan Vezentan, Anca Benera și Dan Acostioaei, între altele.

5 mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Ceasul și masca mortuară ale lui Mihai Eminescu (sus) și Fibulă sec. VII î.e.n., curatorial.ro

3 mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Răsucirea, curatorial.ro

Conceptul expoziției aparține lui Călin Dan, care a curatoriat împreună cu Celia Ghyka.

2 mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Răsucirea, curatorial.ro

Expoziția este o ilustrare a motivului alegoric al răsucirii, ce își are originea într-o lectură reiterată a alegoriei Peșterii, așa cum e scris în Cartea a VII-a a „Republicii”. Ea face parte dintr-un proiect mai amplu, a cărui primă etapă s-a concertat pe Banatul istoric și a fost prezentată în urmă cu jumătate de an la Timișoara.

4 mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Lucrări audio-video în Răsucirea, curatorial.ro

La București au ajuns obiecte de la Complexul Muzeal Arad, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Național Geologic, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Civilizației Dace și Romane Deva, Muzeul de Istorie și Arheologie Callatis, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Regiunii Porților de Fier și Muzeul Țării Crișurilor.

Expoziția poate fi vizitată până în 10 noiembrie 2024.

Puls 21

O selecție din cele 385 de lucrări achiziționate și primite de MNAC în anii 2020 și 2022 ocupă primul etaj al muzeului încă din noiembrie 2023 și până la 6 octombrie 2024. În urma celor două sesiuni de achiziții, patrimoniul mobil al muzeului a crescut cu 5%.

15 puls 21, mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Puls 21, curatorial.ro

16 puls 21, mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Puls 21, curatorial.ro

Leviathan. În măruntaiele colecției MNAC

La etajul al doilea se află expusă o parte din depozitul MNAC, unde vizitatorii pot admira lucrări de tapiserie și sculptură. Conceptul aparține lui Călin Dan, iar curator este Irina Radu. Etajul este vizitat în această formă încă de la finalul anului 2022.

14 leviathan, mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Leviathan, curatorial.ro

Adina Mocanu. Fiind Nina

O expoziție cu multe straturi, cu lucrări realizate în diverse medii, dominată de o instalație de mari dimensiuni, „Fiind Nina” ocupă mare parte din etajul al patrulea al muzeului.

10 adina mocanu, mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Adina Mocanu. Fiind Nina, curatorial.ro

9 adina mocanu, mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Adina Mocanu. Fiind Nina, curatorial.ro

Curatoriată de Sandra Demetrescu, expoziția reflectă cercetarea în teren a Adinei Mocanu cu privire la universurile alternative, cu ampla lucrare de realism magic ce o are în centru pe Nina, personaj performativ fictiv care suprapune identitatea unei gospodine din Rusia cu puteri supranaturale (Nina Kulagina), faimoasă în timpul Războiului Rece, cu cea a unei versiuni contemporane a ei care încă trăiește în Valea Cireșului, satul natal al Adinei Mocanu.

11 adina mocanu, mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Adina Mocanu. Fiind Nina, curatorial.ro

Expoziția poate fi vizitată până în 10 noiembrie 2024.

Desen contemporan

Finaliștii celei de-a treia ediții a concursului „Premiile Crama Oprişor pentru Desen Contemporan” sunt subiectul unei expoziții găzduite de Sala „Ruxandra Garofeanu”, de la etajul al patrulea al MNAC.

12 desen contemporan, mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Concurs desen contemporan, curatorial.ro

13 desen contemporan, mnac, muzeul national de arta contemporana, 2024, curatorial.ro

Concurs desen contemporan, curatorial.ro

Sunt expuse lucrări aparținând unor studenți și absolvenți, cu vârste de până în 35 de ani, ai universităților de artă din București, Cluj-Napoca și Timișoara. Ei s-au folosit de diverse materiale pentru a reda peisaje, secvențe de viață și portrete.