Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Matei Bejenaru expune primul proiect fotografic la Chișinău
matei bejenaru, prut (vlădiceni), 2021

Matei Bejenaru expune primul proiect fotografic la Chișinău

Artistul român Matei Bejenaru va expune primul proiect fotografic la Chișinău, în Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), în perioada octombrie – decembrie 2023. Vernisajul expoziției „Prut” va avea loc pe 20 octombrie, ora 16:00, în mansarda MNAM, în prezența artistului, a președintei Asociației Române de Artă Contemporană, Anca Poterașu, alături de personalități culturale și reprezentanți ai instituțiilor implicate în proiect, din România și Republica Moldova. Evenimentul se va încheia cu un dialog cu publicul.

„«Prut» este un proiect de fotografie contemporană ce cartografiază aspecte ale vieții din lumea rurală prezentă în bazinul râului Prut, granița naturală situată la extrema estică a Uniunii Europene. Este un proiect de lungă durată, început în 2011 și care va continua în anii următori, documentarea fotografică finalizându-se într-o arhivă ce momentan conține 2.700 de imagini, o expoziție itinerantă, serii de conferințe”, explică artistul Matei Bejenaru, profesor la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.

El adaugă că expoziția de la Chișinău va conține lucrări expuse la standard muzeal, o proiecție video ce va dezvălui aproximativ alte 200 de imagini din proiectul „Prut”. „Până în acest moment, m-am concentrat pe partea românească a râului Prut, dar speranța mea este ca, din 2024, să pot să continui documentarea fotografică și pe partea moldovenească”, spune Bejenaru, care apreciază că este foarte important ca schimburile culturale dintre Republica Moldova și România să fie cât mai complexe și să atingă segmente cât mai diverse ale publicului, pentru că „doar astfel putem realiza o comuniune nu numai lingvistică, ci și una creativă”.

„Prut”, între artistic și antropologic

Personalitate reprezentativă a generației anilor 1990 din România, fondator al Bienalei Periferic și al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași, Matei Bejenaru folosește fotografia analogă sau filmul pe peliculă pentru a propune noi perspective de interpretare a realităților contemporane.

Pe de o parte, „Prut” reprezintă un excurs personal, interiorizat, într-o lume zdruncinată de modernizarea în sincope a ultimilor ani, de punerea între paranteze, în condițiile angoasante ale societății românești postsocialiste, a unei clase sociale, statornică în ceea ce privește atașamentul său față de loc, însă subreprezentată, lăsată să-și găsească propriile forme de adaptare și instrumente de supraviețuire. Pe de altă parte, funcționează asemenea unei cercetări de teren, unde granița dintre artistic și antropologic este extrem de fină.

Accesul publicului la vernisajul expoziției concepute de Matei Bejenaru în colaborare cu istoricul și criticul de artă Alina Șerban și curatoriată de Anastasia Palii este liber. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 decembrie.

Matei Bejenaru este un artist vizual care trăiește și lucrează în Iași, unde predă fotografie și artă video la Universitatea de Arte „George Enescu”. În proiectele sale, prin intermediul fotografiei, video, performance-ului și instalațiilor inter-media, el analizează modul în care s-au schimbat în ultimele două decenii abordările de producție economică, cunoștințele tehnologice, mentalitățile și stilurile de viață din țările post-comuniste. Imigrația muncitorilor români în Occident a fost analizată în proiectele sale de artă „Travel Guide” și „Maersk Dubai”, selectate pentru diverse expoziții internaționale, cum ar fi Tate Modern, Level 2 Gallery din Londra în 2007, Bienala din Taipei în 2008. Proiectul său experimental de muzică corală, început în 2010, „Songs for a Better Future”, a fost prezentat la The Drawing Room și Tate Modern din Londra, Western Front din Vancouver, Kuenstlerhaus Buchsenhausen Innsbruck, Laakteater The Hague. Cel mai recent episod al acestui proiect, „Ode of the Matter”, a fost expus la Muzeul Național de Artă Contemporană din București și la Bienala Art Encounters din Timișoara.