Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Steve McQueen, cineastul premiat cu Oscar ce se consideră în primul rând artist, prezintă „Bass”
bass, mcqueen, dia

Steve McQueen, cineastul premiat cu Oscar ce se consideră în primul rând artist, prezintă „Bass”

Steve McQueen, artist și cineast britanic premiat cu Oscar pentru „12 Years a Slave”, a realizat o instalație monumentală cu sunet și lumină pentru muzeul Dia Beacon din Gudson Valley.

McQueen (n. 1969) a dobândit în ultimele două decenii o reputație formidabilă atât în lumea artei, cât și în cea a filmului. A trecut de la câștigarea premiului Turner în 1999 la reprezentarea Marii Britanii la Bienala de la Veneția în 2009, înainte de a câștiga un Oscar, în 2014, pentru lungmetrajul „12 Years a Slave” (2013), devenind primul regizor de culoare care a câștigat un premiu pentru cel mai bun film. A fost decorat cu însemnele de cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, pentru serviciile aduse artei și filmului și a beneficiat de expoziții importante în muzee din întreaga lume. Nicio altă personalitate nu se bucură în prezent de o atât de mare stimă în ambele sectoare.

„Bass”, sunet și lumină

În ciuda succeselor ca regizor, Steve McQueen se consideră în primul rând artist. Acum, el revine cu „Bass”, o instalație comandată pentru parterul Dia Beacon din statul New York, compusă exclusiv din lumină, culoare și sunet. Expoziția a fost curatoriată de Donna De Salvo, iar lucrarea a fost comandată în colaborare cu Schaulager din Basel, unde va ajunge în 2025.

Singurele obiecte expuse sunt 60 de cutii atârnate pe tavan, care își schimbă încet nuanța, transformând spațiul în culori vibrante, de la roșu aprins la portocaliu strălucitor. Sunetele au fost produse de cinci muzicieni – Marcus Miller, Aston Barrett Jr., Mamadou Kouyaté, Laura-Simone Martin și Meshell Ndegeocello -, toți aparținând diasporei africane, care au cântat împreună în subsolul cu coloane al Dia în ianuarie anul trecut. McQueen a fost dirijor, deși muzicienii, în principal, au improvizat. El a expus toate cele 189 de minute de muzică ale lor.

Relația dintre muzică și casetele luminoase este indirectă. Uneori, schimbările coloristice și digresiunile sonice se sincronizează pentru a forma asociații.

În cursul acestui an, instalația video „Sunshine State” (2022) a lui McQueen va fi expusă la Dia Chelsea din New York.

© Steve Mcqueen, foto: Bill Jacobson Studio, New York/ Dia Art Foundation