„Memory Practices”, la Galeria Anca Poterașu
Expoziția „Memory Practices” a artistei Zoya Laktionova, care lucrează cu fotografia și arta video în jurul conceptelor de memorie, război și povești personale, este deschisă la Galeria Anca Poterașu din București până în 16 aprilie.
În texul curatorial este punctat: „Expoziția reprezintă rezultatul rezidenței ei din București din cadrul proiectului Artists for Artists Residency (AFAR), unde a continuat explorarea istoriei locale, transformând efemerul în etern, capturând momente trecătoare care rezonează profund cu privitorii. Practica sa artistică este influențată de experiențele migrației constante în numeroase rezidențe artistice, rezultat al călătoriei catalizatoare cauzate de războiul din Ucraina. În fotografiile și documentarele sale, ea navighează în complexitatea istoriei și identității, atrăgând atenția asupra intersecțiilor subtile ale narațiunilor personale și colective. Explorarea memoriei și a deplasării acționează ca o reflecție a condiției umane contemporane. Artista subliniază elementele-cheie ale transformării, evidențiind modul în care istoria este imprimată pe zidurile clădirilor publice și monumentelor din marile orașe din Europa Centrală și de Est, ca o amprentă eternă a trecutului în continuă evoluție”.
Zoya Laktionova spune: „Practica mea artistică aparține celor două discipline – filmul documentar și arta contemporană. Prin filmele mele, urmăresc să transmit emoții folosind metafore artistice împletite cu limbajul dramatic al cinematografiei. Acest lucru face adesea dificilă găsirea unui loc unic pentru filmele mele, motiv pentru care acestea sunt proiectate în cadrul unor festivaluri de film, precum și în muzee și galerii de artă. În practica mea, adopt microistoria, autoetnografia și povestirea creativă pentru a dezvălui complexitatea unor evenimente mai mari și a contextului istoric. În scurtmetrajele mele, construiesc un limbaj de la om la om care nu folosește termeni politici complecși și care sunt clari pentru majoritatea oamenilor în viață. Chiar dacă poveștile mele ating adesea complexitatea influenței puterilor macro ale existenței, cred că trebuie spuse micropoveștile experienței umane și, mai ales pentru mine acum – experiența umană a războiului. Pentru ca un om să simtă cealaltă ființă umană din spatele marilor categorii abstracte precum politica, istoria, economia sau teoria socială”.
Expoziția poate fi vizitată, până în 16 aprilie, de miercuri până vineri, între orele 11:00 și 18:00, și sâmbăta, între orele 12:00 și 19:00.
Imagine: cadru din scurtmetrajul „Diorama”, de Zoya Laktionova