Met propune prima expoziție inspirată de elementele rococo folosite de Disney în animații
Metropolitan Museum of Art (Met) din New York explorează în prima expoziție dedicată lui Walt Disney (1901-1966) sursele de inspirație ale creatorului american și ale studiourilor sale de arte decorative europene, în special rococo-ul francez din secolul al XVIII-lea.
Expoziția „Inspiring Walt Disney: The Animation of French Decorative Arts” va fi deschisă publicului la Met din 10 decembrie.
Ceainic, orologiu, lumânări, însuflețite în „Frumoasa și bestia”
De unde vin ceainicul, orologiul și lumânările care au fost însuflețite în „Frumoasa și bestia” (1991), una dintre producțiile asociate cu renașterea studiourilor Disney, și la care însuși fondatorul lor lucrase la vremea lui? „Probabil din obiectele decorative prețioase și vechi care nu cereau decât să prindă viață, precum acele porțelanuri ale manufacturierilor din Meissen în Germania, sau din Sevres în Franța”, răspunde marele muzeu newyorkez. Această paralelă între stilul rococo și lumea încântătorului Disney este una dintre cele mai importante în cadrul expoziției care se deschide la 10 decembrie și care pune în dialog 60 de piese de artă și de decorațiuni din secolul al XVIII-lea cu desene și schițe preluate din arhivele studiourilor americane.
Pentru curatorul expoziției, Wolf Burchard, cele două universuri au drept puncte comune încercarea de a da viață obiectelor neînsuflețite și de „a căuta să vorbească mai degrabă emoțiilor noastre, decât intelectului”, a explicat el pentru AFP. Dialogul se impune și în pictură.
Una dintre capodoperele pictorului francez Jean-Honoré Fragonard (1732-1806), „Les hasards heureux de l’escarpolette” („The Swing” în engleză), trebuia să apară în „Frumoasa și bestia”, dar în final a apărut în „Frozen” (2013).
De la „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” (1937), inspirată din poveștile fraților Grimm, la „Cenușăreasa” (1950) și „Frumoasa adormită” (1959), adaptări ale versiunilor francezului Charles Perrault, Met revizitează marii clasici prin intermediul lui Walt Disney care s-a inspirat din călătoriile sale prin Europa.
Născut la Chicago în 1901, Walt Disney a călătorit pentru prima dată în Franța în decembrie 1918, la puțin timp după finalul Primului Război Mondial, ca voluntar al Crucii Roșii internaționale. El se va întoarce în Europa în vara lui 1935, apoi de mai multe ori după al Doilea Război Mondial.