Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Michelangelo la lucru, desenat pe o ediție de secol 15 a „Divina Comedie”
michelangelo, divina comedie, curatorial

Michelangelo la lucru, desenat pe o ediție de secol 15 a „Divina Comedie”

Un cercetător britanic susține că un desen descoperit într-o ediție de secol 15 a „Divina Comedie” îl arată pe Michelangelo, maestrul Renașterii, lucrând la o sculptură.

James Hall, autor și cercetător, a analizat schița pentru noua lui carte, „The Artist’s Studio: A Cultural History”.

„Sculptorul nu poate fi decât Michelangelo, în timpul sau la scurt timp după reușita triumfătoare în sculptarea lui David (1501-4)”, a scris Hall, citează artnewspaper.com.

Interesul lui Hall pentru acea schiță a fost stârnit în timpul lecturării cărții lui Dante Alighieri oferită de Bill Sherman, directorul Warburg Institute din Londra, centru pentru cercetare academică a Renașterii.

Artistul din spatele desenului, subiect de dezbatere

Desenul arată un artist sculptând un cap uriaș. O statuie fără brațe se află în spatele lui. Foarte important este că sculptura la care el lucrează este similară statuetelor Sfinților Petru și Pavel create de Michelangelo pentru altarul catedralei din Siena.

Hall a precizat că artistul din spatele desenului este subiect de dezbatere. „Ediția cărții lui Dante era crezut că a aparținut familiei Sangallo, arhitecți și sculptori stabiliți în Florența și Roma. Însă recent acest lucru a fost pus la îndoială deoarece scrisul de mână din adnotări nu pare să se potrivească lor”.

Este posibil ca un amator talentat sau un artist din Toscana să fi creat desenul care îl reprezintă pe Michelangelo.

Credit imagine: „The Artist’s Studio: A Cultural History”, de James Hall, editura Thames & Hudson