Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Michelangelo Pistoletto donează oraşului Napoli o nouă versiune a instalației publice „Venus din cârpe”
venus of the rags 1967, 1974 by michelangelo pistoletto born 1933

Michelangelo Pistoletto donează oraşului Napoli o nouă versiune a instalației publice „Venus din cârpe”

Michelangelo Pistoletto, unul dintre cei mai cunoscuți artiști italieni în viață, va dona orașului Napoli o nouă versiune a instalației sale „Venus din cârpe”. Lucrarea va înlocui versiunea originală, care a fost incendiată la 12 iulie 2023. În cadrul unei conferințe, artistul a declarat că lucrarea va reprezenta „renașterea” după „anihilare”.

Un exponent de frunte al mișcării Arte Povera, care este asociată cu lucrări care prezintă obiecte ieftine și găsite, Pistoletto a creat instalația originală în piața monumentală din fața primăriei din Napoli la 28 iunie. Aceasta prezintă o Venus neoclasică de 32 de metri, sprijinită de un morman înalt de haine aruncate. Când vandalii au dat foc hainelor, Venus din polietilenă s-a topit.

Napoli contemporan

Noua versiune va fi instalată pe locul original la 22 ianuarie 2024 și va rămâne acolo timp de patru săptămâni. „Venus nu a fost anihilată, ci regenerată în locul în care se afla odată”, a declarat Pistoletto în timpul conferinței. „Va fi o mare bucurie pentru toată lumea să fi transformat suferința într-o nouă oportunitate pentru vitalitate și renaștere”.

Gaetano Manfredi, primarul orașului Napoli, a declarat că primăria a lansat o campanie de crowdfunding pentru a plăti înlocuirea lucrărilor distruse. Întrucât Pistoletto va dona acum noua versiune, primăria va cere fiecărui donator permisiunea de a-și realoca fondurile către una dintre cele două asociații care reprezintă comunitățile marginalizate din oraș.

„Venus din cârpe”, care a fost vandalizată, a fost comandată ca parte a proiectului „Napoli contemporan”, care are ca scop reenergizarea unor zone din Napoli cu ajutorul artei publice. „Datorită proiectelor de artă publică pe care le realizăm, Napoli devine un muzeu în aer liber, democratic și gratuit, de care se poate bucura toată lumea”, a declarat Manfredi. „Programul nostru mai amplu urmărește să arate cum se construiește un oraș, găsind forme originale de regenerare urbană care pot implica întreaga comunitate în vederea incluziunii sociale”.