Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  UPDATE – Ministerul Culturii: Aprobarea sumelor necesare muzeelor de artă pentru achiziții de lucrări, în baza solicitărilor instituțiilor
mnac 10, leviathan, curatorial.ro

UPDATE – Ministerul Culturii: Aprobarea sumelor necesare muzeelor de artă pentru achiziții de lucrări, în baza solicitărilor instituțiilor

Ministerul Culturii a oferit Curatorial.ro, în urma unei solicitări, câteva explicații privitoare la modul în care sunt realizate achizițiile de opere de artă în muzeele din subordine, în contextul în care Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) desfășoară în prezent o sesiune prin care își va îmbogăți colecția.

„Pentru anul 2022, în bugetul Ministerului Culturii sunt prevăzute fonduri în sumă de 2.991 mii de lei pentru exercitare drept de preempțiune achiziție bunuri culturale mobile”, se arată în răspunsul oferit Curatorial.ro.

A fost explicat, în același document, că orice muzeu de profil din subordine poate solicita sume pentru astfel de achiziții, fiind nevoie să detalieze oportunitatea și necesitatea efectuării cheltuielilor de investiții.

„Aprobarea sumelor necesare muzeelor din subordine în vederea achiziției de lucrări de artă se efectuează în baza solicitărilor instituțiilor și a notelor de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor de investiții, întocmite de instituțiile muzeale și aprobate de ordonatorul principal de credite, cu respectarea Legii 500/2002 privind achizițiile publice”, a fost menționat în răspuns.

Cu toate acestea, 2020 a fost primul an – după 2008 – când un muzeu național de artă și-a îmbogățit patrimoniul cu lucrări pentru care a plătit bani de la bugetul de stat.

MC a suplimentat bugetul MNAC cu 2 milioane de lei, atât în 2020, cât și în 2022, pentru a cumpăra artă contemporană aparținând artiștilor români.

În urma sesiunii de achiziții din 2020, au fost selectate 167 de lucrări semnate de 100 de artiști autohtoni. Demersul de atunci a reprezentat prima acțiune de gen în decurs de 12 ani.

A fost menționat că subvenția pe anul 2022 pentru Muzeul Național de Artă al României (MNAR) este de 26.041 mii de lei, iar cea pentru MNAC, de 10.438 mii de lei.

32 de lucrări, achiziționate prin MC în decurs de 14 ani

Reprezentanților ministerului le-a fost solicitat de către Curatorial să specifice instituțiile de profil din subordine, în afara Muzeului Național de Artă Contemporană, care au făcut astfel de achiziții cel mai recent, iar în ultimii 14 ani patru muzee și-au îmbogățit patrimoniul.

Muzeul Național de Artă al României a făcut achiziții în 2008 (13 lucrări) și 2009 (două lucrări), Muzeul Național „George Enescu” a cumpărat câte două lucrări de artă în 2008 și 2013, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a achiziționat 12 lucrări în anul 2010, iar Muzeul Național „Brătianu”, o lucrare de artă în 2020.

Nu a fost specificat despre ce opere este vorba.

Competiţie MNAC deschisă artiștilor emergenți și celor consacraţi

Noua sesiune de achiziții de artă contemporană urmărește dezvoltarea colecției MNAC și, prin aceasta, creșterea patrimoniului cultural al României. Achizițiile vor constitui un stimulent pentru producția artistică curentă, iar procedurile vor viza operele de artă originale, inedite, relevante pentru constituirea canonului artei contemporane, opere aparținând atât artiștilor de referință ai istoriei recente, din România sau diaspora, cât și tinerelor generații. Sunt de interes lucrări din toate media, care îndeplinesc criteriile formulate de specialiștii muzeului și analizate de către membrii juriului, și a căror stare de conservare și rezistență în timp permit depozitarea, expunerea, recontextualizarea și mobilitatea locală și transnațională.

Sesiunea de achiziții 2022 este dedicată atât artiștilor de origine română, în viață, activi în România sau în diaspora, cât și moștenitorilor de drept ai unor artiști contemporani de origine română care au activat în România sau în străinătate.

Luând în considerare șansa de a participa la aceste două importante programe, artiștii sunt invitați să privească la istoriile lor personale și să propună lucrări care evidențiază procesele, căutările de sine petrecute în interioritatea și intimitatea atelierului. Sunt încurajate propuneri care să răspundă dimensiunii de laborator a activităților MNAC, însoțind lucrări reprezentative cu materiale documentare (arhive de lucru, schițe pregătitoare, machete, desene, documentări foto etc.), contribuind astfel la constituirea unui fond care să compună o privire de ansamblu asupra devenirii artei contemporane românești și împlinind unul dintre scopurile distinctive ale muzeului – documentarea și cercetarea colecțiilor, ca garanție de studiu pentru generațiile viitoare.

Dosarul de participare poate fi trimis online, la adresa achizitii.opere.2022@mnac.ro, până pe 9 septembrie, ora 17:00 (ora României). Mai multe detalii despre selecţie pot fi aflate pe site-ul muzeului.

Foto: depozit Muzeul Național de Artă Contemporană. Credit foto: curatorial.ro

(update din 16 august – au fost adăugate informații referitoare la lucrările de artă achiziționate de patru muzee din subordinea MC în ultimii 14 ani)