Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ministrul Culturii: Un nou program de achiziții pentru Muzeul Național de Artă Contemporană și o lege de înființare de spații pentru artiști
lucian romascanu, elena breasla

Ministrul Culturii: Un nou program de achiziții pentru Muzeul Național de Artă Contemporană și o lege de înființare de spații pentru artiști

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a anunțat că luna aceasta vor începe demersurile pentru o nouă sesiune de achiziții de lucrări pentru Muzeul Național de Artă Contemporană și că are în plan să discute cu Municipalitatea pentru a găsi o soluție privitor la acordarea de spații dezafectate artiștilor.

Prezența lui Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, la inaugurarea The H Gallery din centrul Bucureștiului a fost chestionată de Curatorial, mai ales că multe alte spații similare din oraș nu au beneficiat de prezența anunțată a unui demnitar, iar el nu a mai întreprins astfel de acțiuni nici în mandatul trecut.

Romașcanu a răspuns că, prin asta, vrea să transmită un mesaj. „Am o funcție trecătoare și știu asta. Dar nu persoana mea contează, ci faptul că acest cetățean care este ministru al Culturii dă un semnal că apreciază și că încurajează fenomenul artistic și în zona privată sau mai ales în zona privată”.

Galeriile trebuie sprijinite de stat

El a apreciat că meseria de galerist trebuie sprijinită de stat. În acest sens, Romașcanu a subliniat că există „o nevoie uriașă de galerii, care tinde și începe să fie acoperită de inițiative care pun în fața publicului spații din secolul 21”.

„Suntem obișnuiți să vedem galerii îmbătrânite, puțin vizitate, și e bine că e și așa, dar sunt mulți oameni care sunt prieteni de-o viață, se întâlnesc, beau un pahar și pe urmă pleacă. Ideea e că trebuie să fie mai mult de atât”.

Ministrul și-a exprimat dorința de a sprijini galeriile. „Avem aceste programe de finanțare prioritare. Vreau să găsesc împreună cu autoritățile locale o formulă de legiferare, astfel încât să fie puse la dispoziția artiștilor spații actualmente părăsite care pot fi neconvenționale, pentru că lucrurile sunt extrem de simple dacă le privim așa. Oamenii au în casă tablouri. Arta este făcută să te bucure. Arta speculativă – sigur, când dai 100 de milioane pe un tablou, îl pui în seif… Dar arta este făcută să bucure, iar ea bucură când e în fața ochilor. Din păcate, s-a creat de-a lungul timpului o separare între artă și public. Marele public crede că arta este un apanaj al elitelor. Nu. E pentru oameni”.

Concluzia lui a fost: „Cu cât avem mai multe galerii, cu atât mai multe tablouri vii vom găsi pe pereții caselor, și nu tablouri scoase la imprimantă”.

Nou program de achiziții pentru MNAC

Lucian Romașcanu a adăugat că va susține arta modernă printr-o lege de înfințare de spații, achiziția de artă modernă de către autorității, iar primul pas este demararea unui nou program de achiziții la Muzeul Național de Artă Contemporană.

„Avem 2 milioane de lei de la Minister dedicat acestui proiect. Am vorbit cu Călin Dan (directorul MNAC, n.r.), el are experiența acestui tip de achiziții, o vom mai face și vom itinera acele lucrări, astfel ca lumea să le vadă”. El a menționat că demersurile vor începe luna aceasta.

În urmă cu doi ani, au fost adăugate 180 de lucrări noi colecției muzeului printr-o sesiune de achiziții publice.

Din punct de vedere personal, legat de arta contemporană românească, Romașcanu a spus că apreciază câțiva artiști, deține câteva lucrări și speră să devină „un mic colecționar”.

„Am câteva lucrări ale unor pictori valoroși pentru sufletul meu din peisajul contemporan român și vă spun sincer că e o bucurie de a mă apropia de acest fenomen. O să încep să devin un mic colecționar. Pe măsura bugetului”, a conchis el.

Foto: Lucian Romașcanu și Elena Brasla, managing director The H Gallery