Mircea Maurice Novac expune la galeria Annart
Mircea Maurice Novac expune la galeria bucureșteană Annart o seria de lucrări de pictură sub titlul „Jurnal de atelier”, începând cu 4 aprilie.
„Mircea Maurice Novac, pictor important al generației optzeciste, imun la trendul cotidian de provocare a unei incisive vizibilități facil-agresive în spațiul public, a preferat întotdeauna să expună rar, fiecare dintre ieșirile sale în public, fiind îndelung premeditată. Deși este unul dintre artiștii pentru care munca zilnică în atelier reprezintă un program de viață, prezentarea acestei «producții» este realizată doar atunci când pictorul este sigur că a găsit relația perfectă între piesele pe care vrea să le expună și spațiul unde vor fi expuse. O expoziție trebuie să fie asemenea picturii sale, asemenea naturii sale, perfecționiste. Totul este atent studiat, de la calitatea pânzei, șasiului și a pigmenților până la tipul de înrămare, de panotare”, spune Cătălin Davidescu, istoric și critic de artă.
Novac a expus recent la Muzeul Național de Artă din Iași (2021), în premieră, și la Muzeul de Artă Craiova (2023 – 2024), oraș în care a debutat artistic.
Lucrările din „Jurnal de atelier” sunt recente, au fost gândite pentru spațiul galeriei Annart, iar unele dintre ele vor fi prezentate în premieră.
În cel mai recent corp de lucrări ale lui poate fi identificată „o schimbare nu doar de ordin formal – tramă, dimensiune, paletă cromatică -, ci în sensul unei noi dezvoltări a gândirii sale plastice”, mai spune Davidescu. „Într-un peisaj dominat de conceptualisme, minimalisme și alte neoavangarde, unde adesea conceptul teoretic este mai important decât imaginea, Mircea Maurice Novac pledează pentru o artă tradițională formulată pe criterii de gândire și de sensibilitate plastică contemporană”.
Despre Mircea Maurice Novac
Născut în 1954, la Butoieşti (jud. Mehedinţi), Mircea Maurice Novac este absolvent al Liceului de Artă din Craiova, apoi al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, secţia Pictură Monumentală. La începutul anilor ’90 a plecat din ţară, locuind o perioadă în Germania, apoi în Țările de Jos (Masstricht), perioada în care a avut o intensă activitate expozițională în Belgia, Marea Britanie, Venezuela, Columbia și Statele Unite ale Americii.
După revenirea în ţară, în anul 1996, a devenit apreciat de colecționarii români pentru pictura lui de o expresivitate aparte, într-un figurativ meditativ si detaliat, condus adesea în hiper-realism. Temele predilecte sunt istoria personală, stratificarea culturală a experienței contemporane, utopii ale timpului, solitudinea contemplativă a peisajului natural. Traieste și lucrează la București.