Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mircia Dumitrescu – Gravură, desen, sculptură, pictură la Arcub / galerie foto
mircia dumitrescu, expozitie 1, curatorial.ro

Mircia Dumitrescu – Gravură, desen, sculptură, pictură la Arcub / galerie foto

Lucrări de gravură, desen, sculptură, pictură și carte bibliofilă din diferite etape de creație ale lui Mircia Dumitrescu, atingând mai multe teme, sunt expuse la etajul și subsolul Arcub – Gabroveni.

Începând periplul cu etajul întâi, aici se regăsesc acuarele și gravuri în lemn din ciclul „Scaunele”, „Singularități cosmice”, „Semne centrale” și „Agitație hispanică”. Alături de acestea stau lucrări de sculptură în lemn din perioada 2010 – 2020, ca „Don Quijote & Dulcinea”, „Adam & Eva”, „Izgonirea din Rai” și „Scara lui Iacob”.

Versuri dedicate artistului de către Nichita Stănescu, însoțite de creații în gravură și creion colorat în care apar diverse personalități ale anilor 1970 – 1980, ocupă o întreagă sală, iar o alta are femeia în prim plan – de la ipostaza de mama la cea de iubită, amantă, soție.

Predomină „Studii asupra femeii” (gravură pe lemn, 1969), ciclul „Omagiu lui Peter Greenway” (acuarele, 2020), „Mitul bucuriei de a trăi” (gravură pe lemn, 1969) și sculpturi de la începutul anilor 2010 și 1970.

Subsolul e împânzit de zeci de lucrări din diverse cicluri („Aripile de carne ale îngerilor”, gravură pe metal, „Apocalipsa dupa Ioan – omagiu lui Albrecht Dürer”, gravură în lemn; „Călătoria”), iar principala piesă de sculptură de aici este „Sfântul Gheorghe și balaurul”.

Rodul unui proiect amplu, această expoziție este dedicată regretatului academician Eugen Simion, apropiat al lui Dumitrescu, cei doi colaborând și în cazul salvării manuscriselor lui Mihai Eminescu. „Mă simțeam dator pentru că atunci s-a realizat poate cel mai mare proiect pe care l-a avut România după 1990, s-au încheiat manuscrisele eminesciene, visul tuturor oamenilor de cultură ai României, inclusiv al lui Noica”, a spus artistul la vernisajul la care au participat și criticul Pavel Șușară și poetul Dinu Flămând. El a subliniat și că la intrarea în expoziție se află, în copie, „testamentul” pe care Noica i l-a lăsat lui Simion. „Aveți mult de călătorit, inclusiv la subsol, iar cum arată expoziția în această clădire nu am întâlnit vreodată”, a îndemnat Mircia Dumitrescu.

Expoziția, nerecomandată minorilor, este deschisă la Arcub-Gabroveni până pe 30 mai.

Scurtă biografie Mircia Dumitrescu

Mircia Dumitrescu s-a născut la Căscioarele, pe 3 iulie 1941. Este grafician, gravor-ilustrator, sculptor şi pictor. A făcut sute de ilustrații pentru mari autori din literatura română și universală, precum Ovidiu, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Panait Istrati, Alexandru Philippide, Zaharia Stancu, Nichita Stănescu, François Villon, E.A. Poe, József Attila, Herman Van Rompuy. Pentru facsimilarea manuscriselor lui Mihai Eminescu, Mircia Dumitrescu a găsit o formulă inovatoare de tipărire realizată și cu ajutorul unor tehnici digitale, în care a combinat principiul tiparului înalt – de tip Gutengerg – cu tehnica de tipărire offset, proiect coordonat de profesorul acad. Eugen Simion.

Artistul a participat din anul 1966 la saloanele de desen și gravură, la expoziții de grafică, manifestări de artă românească organizate în 1968 la Cracovia, Frankfurt pe Main, Helsinki, Praga, în 1970 la Regensburg, Düsseldorf, Torino, Lodz, Stuttgart, Rabat, Roma. La Târgul Internațional al Cărții de la Leipzig, Mircia Dumitrescu a obținut doi ani consecutivi premiul cel mare pentru ilustrație de carte, pentru volumele lui Ovidiu – „Tristele. Ponticele” (1970), precum și pentru „Poveștile” lui Ion Creangă (1971).

A obținut numeroase alte premii atât în țară, cât și în străinătate, i-a fost decernat „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru Literatură” și la categoria „Arte Vizuale”, fiind distins cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, conferit de Preşedinţia României anul 2021. Mircia Dumitrescu este membru corespondent al Academiei Române din anul 2013, a fost profesor universitar și este doctor în arte vizuale, cu numeroase lucrări atât în muzeele din țară și străinătate, cât și în colecții particulare.

mircia dumitrescu, centru, dinu flămând și pavel Șușară, curatorial.ro

Mircia Dumitrescu (centru), Dinu Flămând (stânga) și Pavel Șușară (dreapta)

mircia dumitrescu, expozitie, curatorial.ro

mircia dumitrescu, expozitie 2, curatorial.ro

mircia dumitrescu, expozitie 3, curatorial.ro

mircia dumitrescu, expozitie 4, curatorial.ro

mircia dumitrescu, expozitie 6, curatorial.ro

mircia dumitrescu, expozitie 7, curatorial.ro

Credit foto: curatorial.ro