Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Laboratorul de restaurare pictură de șevalet din MNAR, deschis publicului
foto porți deschise la mnar

Laboratorul de restaurare pictură de șevalet din MNAR, deschis publicului

Muzeul Național de Artă al României deschide pentru public, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, laboratorul de restaurare a lucrărilor de pictură de șevalet în prima ediție a programului „Porți deschise la MNAR”, care va permite periodic accesul publicului în atelierele și depozitele de patrimoniu.

Pentru început, în 21 septembrie 2024, de la orele 11:00 și 12:30, au loc două voizite ghidate în care pot fi observate aspecte ale muncii de restaurator, uneltele și procedeele specifice Laboratorului de restaurare pictură de șevalet. Aceste tuturi sunt conduse de Ioan Sfrijan, șeful secției Restaurare din MNAR, și de Crenguța Corduban, expert restaurator pictură.

Durata fiecărui tur care prnește de la parterul Galeriei de Artă Europeană este de aproximativ o oră. Accesul se face pe baza biletului de intrare în Galeria de Artă Europeană, iar grupul se formează la fața locului, în limita a 20 de persoane.

Restaurarea, activitate esențială

Zilele Europene ale Patrimoniului este un eveniment organizat la nivel european care își propune să aducă în atenția publicului patrimoniul cultural mai puțin cunoscut sau greu accesibil. Cu această ocazie, Muzeul Național de Artă al României deschide porțile Laboratorului de restaurare pictură de șevalet, oferind publicului posibilitatea de a afla câteva dintre tainele procesului specific de restaurare.

Mai puțin vizibilă publicului, restaurarea este o activitate esențială în muzeu, atât în ce privește conservarea operelor de artă pentru generațiile viitoare, cât și expunerea acestora în prezent.

Laboratorul de restaurare pictură de șevalet a fost înființat în MNAR în 1952, iar prima lucrare restaurată a fost „Bretonă”, de Nicolae Grigorescu, expusă astăzi în Galeria de Artă Românească Modernă. În prezent, în laborator activează șapte restauratori experți care efectuează activități de restaurare asupra picturilor în ulei, pe suport de pânză, provenite din patrimoniul de artă românească și europeană aflat în administrarea muzeului.