Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  MoBU București, un târg pentru elite și publicul larg – Galerii și artiști din țară și străinătate, confirmați
hangar mobu, avanpremiera 1, curatorial.ro

MoBU București, un târg pentru elite și publicul larg – Galerii și artiști din țară și străinătate, confirmați

MoBU – International Art Market of Bucharest, târgul internațional de artă care își propune să descopere și să prezinte noua generație de talente în arta contemporană din Centrul și Estul Europei și care va debuta în luna mai a acestui an, așteaptă până la 100.000 de vizitatori, atât public specializat – colecționari, curatori, galeriști și artiști, cât și public larg.

Hangarul Romaero Băneasa va fi transformat timp de zece zile, în perioada 19 – 28 mai 2023, în spațiu expozițional, multifuncțional, cu 22.000 de metri pătrați, la interior și în exterior, din care aproximativ 5.500 mp vor fi dedicați exclusiv galeriilor și artiștilor participanți.

hangar mobu, avanpremiera, curatorial.ro

Hangar Romaero, avanpremieră MoBU, credit foto: curatorial.ro

Pe 23 martie, la Romaero, MoBU a prezentat în avanpremieră o simeză cu lucrări augmentate virtual care prefigurează experiența semnate de artiști ca Alex Baciu, Obie Platon, Ștefan Radu Crețu și Francisc Chiuariu.

Arta contemporană, devenită mainstream

Demetra Arapu, specialist în arte vizuale și directoarea MoBU, a declarat: „Vorbim despre artă contemporană, dar vor avea loc și evenimente culturale conexe. Am gândit un program care să răspundă atât exigențelor elitelor și publicului specializat, cât și publicului larg. Avem și un invitat vedetă, Daniel Spoerri, un artist de origine română, consacrat, pe care îl primim într-o retrospectivă cu 120 de lucrări. În plus, va exista și o proiecție a filmului biografic regizat de Eva Pervolovici”.

mobu, avanpremiera, curatorial.ro

Lucrări expuse în avanpremiera MoBU, credit foto: curatorial.ro

Curatorul Mihai Zgondoiu, ambasadorul evenimentului, a adăugat: „Cred că arta contemporană a ieșit de mult din turnul de fildeș. Spun asta pentru că mă uit în jur și văd că arta contemporană de mult e mainstream, nu mai înseamnă doar munca în atelier, artistul trebuie să fie prezent azi atât în medii de socializare, cât și în atelierul unde produce artă și cred că MoBU, prin componența și selecția făcută – galerii, artist-run spaces, grupări de artiști, artiști emergenți -, va oferi publicului o imagine cât mai complexă a ceea ce credem noi că poate să aducă arta contemporană în față”.

„Știm că arta contemporană este o oglindă a societății și așteptăm un număr foarte mare de vizitatori, pentru că ne aflăm într-o hală în care parchează patru, cinci avioane, deci vă dați seama câtă artă putem digera aici, putem pricepe, sau dacă nu putem, cu siguranță va fi cineva care o să ne explice mai multe. Fac referire la conferințele de artă cu teme la zi – de la inteligența artificială, care până astăzi ne face un serviciu, cred eu, până la piața de artă, extrem de disputată, despre care cred că e în creștere”.

Expozanți confirmați

Galeriile care vor participa sunt: Strata Gallery x Mobius, Fantom (Germania), Fundația Francisc Chiuariu, Galeria Iaga, Galeriile Rotenberg-Uzunov, Galeria Romană, Scemtovici & Benowitz Gallery, Nemțoi Gallery, Sineva, HNK Gallery, Galeriile Cornel Florea, Galeriile Rădulescu, Galeriile Formart, Ionel Septimiu Căpățână, Simona Adelina Armășelu și Kulterra.

Au fost confirmate spațiile artist run și grupurile de artiști: Aliaj (Atelier 030202, Alert Studio, Etaj Artist Run), MNȚRplusC, Dragoste Gallery, Celula de Artă, Baraka Artist Run, grupul Prolog, Four ART.

De asemenea, vor expune artiștii: Daniel Spoerri (Austria), Sasha Meret (SUA), Manuello Paganelli (SUA), Laurian Popa, Cosmin Moldovan, Diana Serghiuță, Ștefan Radu Crețu, Eugen Raportoru, Irina Cristescu, Ioan Sbârciu, Ioana Cristodorescu, Anca Boeriu, Oana May Isar, Mariea Petcu Chioibaș, Ilie Chioibaș, Victor Teslaru, Hamid Nicola Katrib, Nicola D’Arco (Italia/România), Iuliana Gaga, Elian Băcilă, Emilia Marinescu, Paula Craioveanu, Lidia Zadeh, Cornel Vana, Ammar Alnahhas (Siria/România), Obie Platon, Elena Bria, Misha Diaconu, Mihai Ungureanu, Natalia Romanciuc, Valeria Glibiciuc, Teona Toderel , Ciprian Antoci, Alex Baciu, Andreea Toma, Arina Bican.

O listă completă a participanților va fi actualizată pe mobu.art.

mobu, afiș

Retrospectiva Daniel Spoerri și apel pentru artiști

Maestrul Daniel Spoerri este artistul invitat căruia MoBU îi dedică locul central cu expoziția sa personală retrospectivă, cu mai mult de 120 de lucrări.

Artistul nonagenar de origine română este binecunoscut în lumea artei contemporane, dar mai puțin cunoscut în România; Spoerri a semnat manifestul Noului realism, i-a cunoscut pe Duchamp și pe Man Ray, este inventatorul tablourilor-capcană și al conceptului Eat Art.

Publicul din România va putea să cunoască, la MoBU, opera unui artist prezent în colecțiile de la MoMA (New York), Tate Modern (London) și Centrul Pompidou (Paris).

MoBU încurajează și sprijină concret artiștii independenți din România și Republica Moldova care sunt invitați să propună lucrări pentru expoziția de grup intitulată Decolare/Take-Off. Un apel pentru ei este deschis și are termenul limită 31 martie 2023. Propunerile artiștilor trebuie să includă un text nu mai lung de 600 de cuvinte, cu conceptul artistic, o descriere tehnică a lucrărilor cu titlul lucrării, tehnica, anul realizării, dimensiuni și alte precizări considerate necesare de către autor și maxim trei reproduceri foto reprezentative pentru propunere sau linkul către un portofoliu disponibil online, pe social media sau site.

Biletele s-au pus în vânzare online pe mobu.art.

Organizatorii vor reveni curând cu detalii despre programul de evenimente culturale conexe MoBU, care include nume de rezonanță ale artei și culturii contemporane universale.