Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Mondrian și Monet, vedete în două licitații Christie’s New York
piet mondrian composition with large red plane bluish gray yellow black and blue, christies

Mondrian și Monet, vedete în două licitații Christie’s New York

Christie’s a obținut 489 de milioane de dolari din două vânzări de seară la New York, în frunte cu o pictură de Piet Mondrian de 47,6 milioane de dolari și una Claude Monet de 42,9 milioane de dolari.

Prima licitație a cuprins 39 de lucrări din colecția Leonard & Louise Riggio, regretatul fondator al Barnes & Noble și soția sa, axată pe suprarealism, modernism și minimalism. Aproape toată această colecție a fost vândută.

Alte 35 de loturi din vânzarea de artă de secol al XX-lea au fost de nivel muzeal, cu unele lucrări de top, inclusiv pânze de Claude Monet, Mark Rothko și Andy Warhol.

Leonard & Louise Riggio: Collected Works

Treizeci și opt de loturi vândute în licitația Leonard & Louise Riggio: Collected Works au însumat 272 milioane de dolari.

„Composition With Large Red Plane, Bluish Gray, Yellow, Black and Blue” (1922, fotografie principală), de Piet Mondrian, a avut o estimare de aproximativ 50 de milioane de dolari, dar a fost vândută pentru 41 de milioane de dolari (47,56 milioane de dolari cu taxe). Recordul pentru o lucrare Mondrian este de 51 de milioane de dolari înregistrat în 2022, la Sotheby’s, pentru „Composition No. II”.

O versiune „L’empire des lumières”, de René Magritte, a fost al doilea cel mai valoros lot al acestei vânzări, fiind adjudecat contra sumei de 34,9 milioane de dolari (cu taxe).

„Les droits de l’homme(1947 – 1948), de Magritte, și „Femme de Venise I”, de Alberto Giacometti, au avut estimări cuprinse între 15 milioane și 20 milioane de dolari. Prima a fost vândută pentru 15,94 milioane dolari (cu taxe), iar a doua lucrare, pentru 17,66 milioane dolari (cu taxe).

Vânzarea de artă de secol XX

Vânzarea de artă de secol XX a avut un total de 217 milioane de dolari, cu taxe.

Din cele 35 de oferte, lotul de top a fost „Peupliers au bord de l’Epte, crépuscule”, de Claude Monet, care a fost adjudecat contra sumei de 37 de milioane de dolari sau 42,9 milioane de dolari, cu taxe, după o estimare de 30 – 50 milioane de dolari. Oferta câștigătoare a fost făcută de un cumpărător la telefon.

claude monet peupliers au bord de lepte crepuscule

Peupliers au bord de l’Epte, crépuscule; Christie’s

A urmat lucrarea „No. 4 (Two Dominants) [Orange, Plum, Black]”, de Mark Rothko, dintr-o colecție de nouă lucrări aparținând lui Sid și Anne Bass din casa lor din Fort Worth, Texas, care a fost proiectată la comandă de renumitul arhitect Paul Rudolph. Această lucrare a fost scoasă la vânzare cu o estimare de aproximativ 35 de milioane de dolari și s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai semnificative lucrări postbelice din cadrul vânzării. A fost vândută pentru 37,785 milioane de dolari, cu taxe.

Al treilea lot din vânzare care a depășit opt cifre a fost „Korsika (Schiu)”, de Gerhard Richter, vândut pentru 12,9 milioane de dolari sau 15,2 milioane de dolari cu taxe (estimare 9 milioane – 12 milioane de dolari). Licitația s-a prelungit timp de șapte minute și jumătate.

gerhard richter, korsika, christies

Gerhard Richter, Korsika; Christie’s

„Big Electric Chair” (1967 – 1968), de Andy Warhol, estimat la aproximativ 30 de milioane de dolari, a marcat o apariție rară pentru artist în acest sezon. Pictura, parte din seria „Death and Disaster”, a fost vândută ultima dată în 2019 pentru 19 milioane de dolari. Într-un moment dominat de Basquiat, această lucrare a ieșit din colecția belgienilor Roger Matthys și Hilda Colle. Dar pictura de doi metri lățime nu a reușit să stârnească vreo scânteie. Asta pentru că a fost unul dintre cele două loturi Warhol care au fost retrase la mijlocul licitației. Specialiștii casei de licitații au atribuit aceste retrageri dificultăților pe care artistul le întâmpină pe piață și scăderii cererii de „imagini ale dezastrelor”.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.