Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Moștenitoarea Thyssen-Bornemisza vrea să doneze o parte din colecția proprie muzeului omonim din Madrid
madrid,,spain, ,march,6th,,2021:,palace,of,villahermosa,,now

Moștenitoarea Thyssen-Bornemisza vrea să doneze o parte din colecția proprie muzeului omonim din Madrid

Francesca Thyssen-Bornemisza (Lausanne, Elveția, 1958), care a pus în urmă cu două decenii bazele fundației TBA21, prin care exercită o nouă formă de mecenat, intenționează să cedeze „pe termen lung” o parte din colecția sa pinacotecii omonime din Madrid.

După ce a semnat un acord cu guvernul andaluz pentru organizarea unei serii de expoziții cu lucrări din colecția sa la muzeul C3A din Cordoba (Centro de Creación Contemporánea de Andalucía), marcând a 20-a aniversare a TBA21 și după ce a mutat oficial fundația de la Viena la Madrid, Francesca Thyssen-Bornemisza a declarat pentru El Pais: „Doresc să donez o mare parte din colecția mea Muzeului Thyssen”.

Există voci care critică faptul că un muzeu public precum Thyssen-Bornemisza ar urma să găzduiască expoziții ale artiștilor unei fundații private, însă Francesca Thyssen-Bornemisza spune că „totul se bazează pe generozitate, pentru că ideea este de a le oferi muzeului, fără să cer nimic în schimb”.

Colecția Thyssen-Bornemisza, subiectul disputei familiale

Fiica baronului Thyssen și-a creat fundația de artă pentru a ieși din umbra tatălui ei, unul dintre cei mai mari colecționari ai vremii. Douăzeci de ani mai târziu, ea se află mai aproape ca niciodată de părintele său.

Dă asigurări că „pacea în familie este vitală pentru ea”. În ceea ce privește lupta strânsă între ultima soție a tatălui său, Carmen Thyssen, cu fiul Borja și cu statul spaniol pentru menținerea colecției sale private în Spania, care a fost soluționată în 2022 în schimbul a 97,5 milioane de euro, ea a precizat: „Sunt foarte fericită, pentru că faptul că «Mata Mua» se află din nou în muzeu este foarte important. Dar cel mai important lucru este că Tita și fiul ei au ajuns și ei la un acord, pentru că Borja face parte din familie și este moștenitor și are drepturi”.

Colecția Fundației TBA21 este alcătuită din lucrări care sunt rezultatul unor colaborări îndelungate – uneori de ani – între artiști (mai mult de 250) și Francesca Thyssen însăși, ceea ce nu este foarte frecvent în lumea artei. Anul trecut, Francesca Thyssen-Bornemisza a inițiat proiectul „Muzee pentru Ucraina”, care are drept obiectiv organizarea de expoziții care să aducă în centrul atenției arta ucraineană la muzeul care găzduiește colecția răposatului ei tată.