Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Mother’s Nature”, expoziție de grup la galeria Sector 1
stefania crisan, geamăna, 2017 2021

„Mother’s Nature”, expoziție de grup la galeria Sector 1

Expoziția de grup „Mother’s Nature”, curatoriată de Maya Økland și Cristina Bută, va fi vernisată la galeria Sector 1 de la Combinatul Fondului Plastic pe 13 iulie, între orele 18:00 și 21:00. La evenimentul de deschidere va avea loc performance-ul „Paction drawing”, de artista Monica Winther.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 13 iulie – 24 august și va include un program de performance-uri. Pe 22 iulie, artistul norvegian de origine braziliană Kiyoshi Yamamoto va pune în scenă „It Takes No Compromise to Give People Their Rights”, iar pe 28 iulie, tânăra artistă Ștefania Crișan va prezenta pentru prima dată în București performance-ul „Reverse the Entropy”, parte dintr-un proiect mai amplu în jurul satului Geamăna, înghițit de deșeurile rezultate din exploatarea de cupru din zonă.

Curatoarele notează: „Titlul expoziției face referire atât la Mama Natură dincolo de o personificare romanticizată, cât și la relațiile și non-relațiile pe care le avem cu mamele noastre și cu alte figuri și construcții materne. Într-o societate care încă manifestă prejudecăți față de gen și rasă, în care anumite povești și istorii sunt reduse la tăcere sau rămân invizibile, ne îndreptăm atenția spre o manifestare a grijii. Cum negociem relația dintre îngrijire și emancipare? Cum putem să creștem și să co-existăm împreună cu celălalt? Expoziția combină lucrări de o natură conceptuală și emoțională, propunând să repare o relație care a fost adesea dezechilibrată în artele vizuale. Făcând referire la ambivalența față de propria creație, întinzându-se de la celălaltă parte a cordonului ombilical, până la existența într-un Univers. Din perspective queer și feministe, lucrările și performance-urile artiștilor și artistelor din Norvegia și România – Cristina David, Jasmina Al-Qaisi, Kiyoshi Yamamoto, Monica Winther și Ștefania Crișan – cartografiază afecțiunea existențială, puterea, anxietatea și iubirea, invocând Mama”.

Despre curatoare

Maya Økland (n. 1980, Bergen) este artistă și curatorare. Deține un MFA în fotografie de la Colegiul Național de Arte din Bergen în 2005. Este co-fondator al galeriei de artă independentă KNIPSU din Bergen și a co-curatoriat programul acesteia în perioada 2010 – 2015. În perioada 2015 – 2017, a lucrat pentru directorul Hanne Mugaas în calitate de asistent curator, director interimar și coordonator la Kunsthall Stavanger. În 2021, a fost consilierul de artă pentru sculptura publică „Benkene til Kim” realizată de artistul Lina Viste Grønli, în onoarea activistei pentru drepturile pentru drepturile persoanelor queer Kim Friele (1935-2021). În ultimii zece ani, Økland a făcut parte din echipa editorială a revistei feministe Fett, unde a publicat frecvent texte despre artă și feminism.

Cristina Bută (n. 1992, Timișoara) este curatoare și scriitoare. Are o diplomă de licență în Studii Literare și Analiză Culturală, la Universitatea din Amsterdam, obținută cum laude și un master în Curating Art & Cultures, la Universitatea din Amsterdam și Vrije Universiteit. A fost curator în formare la Stedelijk Museum Amsterdam și scriitor și editor independent, publicând în reviste ca Third Text. Colaborează în calitate de curator cu galeria Sector 1, unde este și director artistic, iar în 2023 a fost parte din colectivul curatorial al Bienalei Art Encounters – „My Rhino is Not a Myth. art science fictions” și este una dintre editoarele catalogului cu același nume.

Foto: secvență din „Reverse the Entropy”, de Ștefania Crișan