Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Mozaicurile unei catedrale siciliene şi-au recapătat strălucirea aurie
monreale,,italy, ,july,8,,2020:,cloister,of,the,cathedral

Mozaicurile unei catedrale siciliene şi-au recapătat strălucirea aurie

Mozaicurile unei catedrale medievale din Sicilia, construită de ultimul rege normand al insulei, şi-au recăpătat strălucirea aurie datorită unor lucrări de restaurare atente și a unei noi instalaţii de iluminat.

Catedrala Monreale, ridicată în 1174-1899 lângă Palermo la ordinul regelui William al II-lea, este un sit din patrimoniul mondial UNESCO care combină stilurile occidental, islamic și bizantin și adăpostește unul dintre cele mai mari mozaicuri interioare din lume.

Biserica este „unică în lume”, iar frumusețea artei sale „este ca o săgeată care te lovește, te rănește, te face să suferi, creează pasiune și, în același timp, îți deschide inima”, a declarat părintele Nicola Gaglio.

Decoraţiuni cu 2,2 tone de aur

Experții consideră că decorațiunile, care acoperă o suprafață de 6.500 de metri pătrați şi care descriu povestiri biblice din Vechiul și Noul Testament, au fost realizate folosind 2,2 tone de aur pur.

Punctul lor culminant este reprezentarea gigantică a lui „Hristos Pantocrator” (literal „conducătorul tuturor”) din absida sau semicupola din spatele catedralei. Este o icoană creștină ortodoxă tipică, prezentă și în Hagia Sophia din Istanbul.

Plăcile de sticlă ale mozaicurilor trebuiau restaurate din cauza deteriorării cauzate de infiltrațiile de apă, au declarat autoritățile regionale anul trecut, adăugând că lucrările urmau să coste 1,1 milioane de euro (1,23 milioane de dolari), acoperite din fondurile Uniunii Europene.

Se așteaptă ca schelele utilizate în timpul restaurării să fie complet îndepărtate din catedrală până la mijlocul lunii octombrie, în timp ce noua instalaţie de iluminat, furnizată de compania austriacă Zumtobel, este în curs de testare și urmează să fie inaugurată la sfârșitul lunii noiembrie.

„Un obiectiv cheie este acela de a evidenția culorile bogate ale mozaicurilor, în special tonurile aurii dominante, păstrând în același timp iluminatul neutru pe alte suprafețe pentru a crea o experiență vizuală echilibrată”, a declarat Matteo Cundari, un director executiv de la Zumtobel.

Conform legendei, regele William al II-lea a adormit sub un arbore de carob în timp ce vâna în pădurea de lângă Monreale, când Sfânta Fecioară i-a apărut în vis și i-a sugerat să construiască o biserică în acel loc.

Legenda mai spune că, după îndepărtarea copacului, a fost găsită o comoară la rădăcinile sale, iar monedele sale de aur au fost folosite pentru a finanța construcția.