Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Museo Fortuny din Veneția, redeschis după doi ani
fortuny campo san beneto

Museo Fortuny din Veneția, redeschis după doi ani

Museo Fortuny din Veneția a fost restaurat ca spațiu permanent dedicat vieții și operei creatorului spaniol care a locuit aici o bună parte din viață.

Palazzo Pesaro degli Orfei (1460 – 1480) în care a trăit și lucrat artistul și designerul Mariano Fortuny y Madrazo a fost afectat de inundațiile din toamna anului 2019 și, în cei doi ani de pandemie, a fost renovat. Vizate au fost parterul, iar etajele superioare au fost modernizate.

El a fost redeschis ca spațiu permanent de expoziție. Aici se află picturi, sisteme de iluminat, haine, materiale, dar și arhive foto și obiecte din colecția personală a artistului și realizate de prietenii lui care îl vizitau în Veneția.

În plus, palatul – donat orașului în 1956 – va găzdui expoziții temporare pe teme contemporane.

Cine a fost Mariano Fortuny

Născut în Granada, în 1871, Mariano Fortuny y Madrazo – fiul unui artist – și-a găsit inițial locul în lumea artistică a Parisului, orașul unde și-a finalizat studiile de pictură. La vârsta de 18 ani, s-a mutat în Veneția, unde a cunoscut personalități precum Gabriele D’Annunzio, Hugo von Hofmannsthal, marchiza Casati, Eleonora Duse și prințul Fritz Hohenlohe-Waldenburg.

După o vizită la Bayreuth, s-a orientat spre scenografie și iluminat scenic. Obiectivul lui era să obțină o uniune totală a muzicii cu teatrul și prezentarea vizuală. La începutul secolului 20, a realizat scenografia pentru premiera italiană a spectacolului „Tristan și Isolda”, la Scala din Milano. Între timp, dezvolta ideea sa pentru „cupola”, un sistem de iluminat scenic. A obținut patronajul contesei de Bearn și, în perioada 1903 – 1906, teatrul privat al ei era complet echipat cu acest sistem. El a fost preluat, ulterior, de majoritatea teatrelor din Europa.

Fortuny a început apoi să creeze materiale și textile imprimate, în parteneriat cu Henriette Nigrin, care i-a devenit soție în 1924. Împreună au creat rochia din mătase plisată, care le-a adus faima.

Au urmat invenții ca „Tempera Fortuny”, hârtie foto colorată, iar la finalul anilor 1930, Marano Fortuny s-a retras în casa lui din cartierul San Beneto din Veneția, unde s-a reapucat de pictură și a început să își documenteze cariera.

A murit în 1949 și este înmormântat la Verano, în Roma, alături de tatăl lui, Mariano Fortuny y Marsal.

Credit foto: fortuny.visitmuve.it