Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzee noi care se deschid în 2022
nasjonalmuseet1

Muzee noi care se deschid în 2022

În timp ce pandemia a determinat muzeele din întreaga lume să se închidă temporar, constructorii au fost ocupați. Iată cele mai interesante muzee noi și extinse care se vor deschide în 2022.

Nasjonalmuseet – Oslo, Norvegia

Deschiderea pe 11 iunie, cost 670 de milioane de dolari

Noul muzeu al Norvegiei, Nasjonalmuseet, este un mamut din toate punctele de vedere, de la mărime, la buget. Cel mai mare muzeu din regiunea nordică va aduna colecțiile din cele trei instituții majore norvegiene: National Gallery, Museum of Contemporary Art și Museum of Decorative Arts and Design. Noua clădire, creată de arhitecții germani Kleihues și Schuwerk, costă 670 de milioane de dolari și este în întregime finanțată de stat. Mai mult de 5.000 de lucrări, datând din antichitate și până astăzi, vor fi expuse permanent în mai mult de 80 de încăperi, pe două etaje. Piese importante găzduite de noul muzeu sunt: „The Scream” (1893) de Edvard Munch, un autoportret pictat de Vincent van Gogh în azilul din Saint-Rémy-de-Provence în 1889, și „Winter Night in the Mountains” (1914) de Harald Sohlberg, care a fost votat pictor național al Norvegiei.

The Light Hall, un spațiu pe acoperiș de 2.400 metri pătrați pentru expoziții temporare este o caracteristică a noii clădiri. Expoziția de deschidere va fi dedicată artei contemporane norvegiene, ce va include operele a 150 de artiști și colective artistice. Nasjonalmuseet face parte din programul FutureBuilt care are drept scop dezvoltarea zonelor urbane neutre din punct de vedere al carbonului în Norvegia. Potrivit proiectului, muzeul are „ambiții mari de mediu” și este conceput pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 50%, în timp ce o pompă de căldură care utilizează apă de mare va fi folosită pentru răcire. Întreaga fațadă este acoperită cu ardezie norvegiană.

Marele Muzeul Egiptean, Giza, Egipt

Deschiderea la sfârșitul lui 2022, cost peste 1 miliard de dolari

The Grand Egyptian Museum (GEM) este aproape finalizat și se așteaptă să fie deschis în noiembrie – la 20 de ani după ce fostul președinte Hosni Mubarak a pus piatra de temelie. Costul noului muzeu, creat de arhitecții de la Dublin Heneghan Peng, se crede a fi peste 1 miliard de dolari. Mare parte din finanțare provine de la un împrumut din partea guvernului japonez.

La aproape 500.000 de metri pătrați, GEM este de mărimea unui terminal major al unui aeroport. Situl extins de lângă piramidele din Giza va găzdui 100.000 de artefacte egiptene, expuse în ordine cronologică de la preistorie până în perioada greco-romană. Printre cele mai mari obiecte se află o statuie din granit de 11 metri lungime și 75 de tone a lui Ramses al II-lea, care a fost descoperită în 1954 la baza Marii Piramide din Khufu. Dar, pentru mulți vizitatori cea mai mare atracție va fi colecția de 5.000 de relicve din mormântul lui Tutankhamon, transferate de la Muzeul Egiptean din centrul orașului Cairo și expuse în întregime pentru prima dată.

Art Gallery of New South Wales, Sydney, Australia

Deschiderea la sfârșitul lui 2022, cost 247 de milioane de dolari

Cunoscută sub numele de Sydney Modern, extinderea Galeriei de Artă din New South Wales prezintă o nouă clădire aerisită cu fațada de sticlă, proiectată de firma de arhitectură Sanaa din Tokyo, deasupra unor rezervoare de petrol dezafectate din cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta se va conecta la galeria de gresie neoclasică existentă printr-o grădină de artă publică, care va fi accesibilă 24 de ore pe zi, cu vedere la portul Harbour din Sydney.

Designul, cu acoperișuri verzi, panouri solare și colectarea apei pluviale, a obținut cel mai înalt rating din Australia pentru clădirile durabile din punct de vedere ecologic. Transformarea va crea 16.000 de metri pătrați de spațiu expozițional, aproape dublând amprenta curentă și se așteaptă ca numărul vizitatorilor să crească la 2 milioane pe an. Sydney Modern este susținut de 244 milioane de dolari australieni (175 milioanede dolari) din partea guvernului statului New South Wales și peste 100 de milioane de dolari australieni (72 de milioane de dolari americani) din donații.

Musée de Cluny, Paris, Franța

Deschiderea în primăvară, cost 21,5 milioane de euro

musée de cluny

Lucrările de renovare timp de șapte ani de la Musée de Cluny din Paris, muzeul național francez dedicat Evului Mediu, vor fi în curând finalizate. Acestea s-au desfășurat în etape, începând cu restaurarea unei capele gotice și a ruinelor vechilor băi termale galo-romane din subteran. În 2018, o nouă clădire proiectată de Bernard Desmoulin a fost inaugurată, în timp ce casa muzeului din secolul al XV-lea și clădirile anexe din secolul al XIX-lea au fost refăcute pentru a fi accesibile vizitatorilor cu dizabilități. Faza finală se va concentra pe expozițiile muzeului, care datează din anii 1950. O abordare tematică va face loc unei expuneri cronologice. Un nou traseu va conduce vizitatorii de la colecțiile bizantine și nașterea artei gotice până la 1500, inclusiv la faimoasa serie de șase tapiserii „Doamna și unicornul”.

Muzeul Palatului din Hong Kong, China

Deschiderea în iulie, cost 450 de milioane de dolari

După mult-așteptata deschidere în noiembrie 2021 a muzeului de artă contemporană M+, va fi inaugurat Muzeul Palatului în vecinătate, dedicat comorilor imperiale ale Chinei, împrumutate de la Orașul Interzis din Beijing. Muzeul a fost anunțat de guvernul de la Hong Kong în decembrie 2016, stârnind controverse cu privire la lipsa unei consultări publice prealabile. Proiectul de 3,5 miliarde dolari HK (450 de milioane de dolari americani) este finanțat în totalitate de fondul Hong Kong Jockey Club Charities. Creată de arhitectul Rocco Yim din Hong Kong, clădirea va avea nouă galerii care se vor întinde pe 7.900 de metri pătrați, precum și un teatru cu 400 de locuri, spații educaționale. În jur de 800 de artefacte de la Muzeul Palatului din Beijing vor fi expuse la inaugurare, inclusiv picturi, caligrafii, obiecte de artă decorative și cărți rare.

Burrell Collection, Glasgow, Marea Britanie

Deschiderea în martie, cost 68 de milioane de lire sterline

Burrell Collection, care găzduiește 9.000 de lucrări de artă donate orașului Galsgow de magantul în transport maritim William Burrell, se va deschide în primăvară după mai mult de cinci ani de când a fost închisă. Colecția sa cuprinde opere de artă din perioadele Medievală, Renaștere, armuri și peste 200 de tapiserii, ceramică chinezească, bronzuri și jad, precum și artă franceză de secol XIX, pasteluri, desene și uleiuri de Edgar Degas. Muzeul a fost deschis de regina Elizabeth a II-a în 1983. Arhitecții John McAslan & Partners au condus o renovare majoră a clădirii din anii 1970, creând cu 35% mai mult spațiu în galerie și adăugând o nouă intrare și un centru educațional.

Noi spații expoziționale

Urmează să fie deschis un nou muzeu în fosta clădire Zenger, un monument industrial din anii 1930 cu o fațadă neoclasică situată în centrul istoric al capitalei Cehiei, pe 22 februarie, la Kunsthalle Praha, un spațiu expozițional non-profit, finanțat de de fundația familiei Petr și Pavlína Pudil. Programul de început va aduce un tribut funcției originale a clădirii din 1930, „Kinetismus: 100 Years of Art and Electricity”.

Fotografiska, un muzeu privat de fotografie, se va extinde la Berlin și Shanghai în a doua jumătate a anului. Cel din Berlin va fi cel mai mare, cu o suprafață de 5.300 de metri pătrați, într-un fost magazin universal.

Noua clădire a Orange County Museum of Art din Costa Mesa, California, este programată să fie deschisă pe 8 octombrie cu intrare liberă timp de 10 ani, sponsorizată de Lugano Diamonds.

Albright-Knox Art Gallery din Buffalo, New York, va fi redeschisă la finalul anului 2022 ca Buffalo AKG Art Museum, după o extindere de 160 de milioane de dolari creată de Shohei Shigematsu de la filma de arhitectură OMA.

Foto credit: Nasjonalmuseet