Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzee și palate românești, restaurate într-un proiect de sute de milioane de euro
national,museum,of,romanian,history,in,bucharest

Muzee și palate românești, restaurate într-un proiect de sute de milioane de euro

Mai multe muzee și palate românești vor fi restaurate după ce ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a semnat pe 9 iunie acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Scrisoarea de intenție privind acordarea creditării pentru co-finanțarea unor noi investiții în infrastructura culturală a fost transmisă în urmă cu doi ani.

Acordul-cadru de împrumut are o valoare de 216 milioane de euro.

Costul total net al proiectului se ridică la 270 milioane euro, din care 216 milioane euro (80% din cost) din împrumutul BDCE și 54 milioane euro (20% din cost), contribuția de la bugetul de stat.

Acest proiect se alătură altor două aflate în implementare, în valoare totală de 350 milioane de euro, prin care 16 obiective culturale dintr-un total de 21 au fost reabilitate și repuse în circuitul public, potrivit ministrului Culturii, Lucian Romașcanu. Între acestea se numără Teatrul Național București, Palatul Culturii din Iași, Biblioteca Națională a României și Palatul Regal din cadrul Muzeului Național de Artă al României.

„Acest proiect, pe lângă beneficii culturale și educaționale, va crea și oportunități directe și indirecte de angajare”, a declarat Carlo Monticelli, guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Opt obiective de investiții

Finanțarea acordată în prezent va susține realizarea proiectării și execuția lucrărilor pentru opt obiective de investiții în scopul restaurării complete a șase monumente istorice emblematice pentru România, precum și reabilitarea și construirea unor spații adecvate pentru desfășurarea și diversificarea activităților culturale, structurate conform Acordului-cadru de împrumut în două componente:

1. Reabilitarea de monumente istorice, care vizează, cu precădere, restaurarea în profunzime a următoarelor obiective de anvergură:

Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (care va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat și restaurat în România, cu o suprafață totală de 32.000 mp);

Teatrul Naţional şi Opera Română – Cluj-Napoca;

Vila „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș, dată în folosința Muzeului Național „Brătianu” în anul 2020;

Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – jud. Suceava;

Vila „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României;

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, Timișoara.

2. Reabilitarea și construirea de clădiri cu destinație culturală, ce vizează:

Reabilitarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova;

Construirea unei noi săli de concerte în Iași, destinată Operei Naționale Române Iași.

Perioada de implementare, circa 7 ani

Proiectul va fi implementat de Ministerul Culturii prin structura sa specializată – Unitatea de Management a Proiectului – căreia i se va delega întreaga autoritate și responsabilitate privind activitățile preconizate și utilizarea sumelor alocate. Perioada de implementare este de circa 7 ani, iar operaționalizarea proiectului va avea loc în cursul acestui an, după ratificarea prin lege a împrumutului.

Parafarea Acordului-cadru de împrumut va asigura, indiferent de fluctuațiile politice sau guvernamentale, toate sumele necesare realizării celor opt obiective investiționale într-un context critic pentru starea monumentelor istorice din România și pentru infrastructura culturală în genere, ca rezultat al lipsei sistemice de finanțare sau al subfinanțării acestei ramuri a culturii.