Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeele din New York trebuie să menţioneze care opere au fost furate de nazişti
New York, Curatorial

Muzeele din New York trebuie să menţioneze care opere au fost furate de nazişti

Muzeele newyorkeze trebuie să menţioneze care dintre operele expuse au fost furate de nazişti, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Art News.

Noua lege care solicită acest lucru a fost semnată de guvernatoarea New York-ului, Kathy Hochul. Mai mult, măsura are în vedere şi situaţiile în care opere de artă au fost sustrase, în acea perioadă, sub ameninţare sau constrângere.

Hochul a subliniat că aceste măsuri aduc un omagiu supravieţuitorilor Holocaustului.

Peste 600.000 de picturi furate de la cetăţeni evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Potrivit preambulului noii legi citate de Art News, aceste furturi nu au avut doar un scop material, ci sensul acestora era să elimine identitatea şi cultura evreieşti. O problemă este că multe muzee prezintă opere care au o istorie complicată de acest gen nu prezintă povestea completă a exponatelor.

Exponatele ar trebui, potrivit noii legislaţii, să aibă o notă explicativă în acest sens.

În prezent, legea spune că, în statul New York, operele de artă care au fost create înainte de 1945 şi care au fost cumpărate de o altă parte, în Europa, în perioada nazistă, trebuie să facă parte dintr-un Registru al operelor pierdute, astfel încât acestea să fie, eventual, recuperate.

Noua propunere vine pe fondul unor procese de recuperare a unor capodopere, inclusiv unele semnate de Pablo Picasso, care aparţin unor muzee din New York şi pe care moştenitorii artiştilor le reclamă ca fiind obţinute, cel mai probabil, sub constrângerile regimului nazist, din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.