Muzeele germane dețin 40.000 de artefacte jefuite din Camerun, conform unui studiu
Muzeele germane dețin 40.000 de artefacte din Camerun – mai multe decât orice altă colecție de muzeu din lume, inclusiv colecțiile de stat din capitala cameruneză Yaoundé -, potrivit unui nou studiu prezentat de Bénédicte Savoy și Albert Gouaffo, profesori la Technische Universität din Berlin, respectiv la Universitatea din Dschang (Camerun).
Studiul, intitulat „Atlas der Abwesenheit” sau „Atlasul absenței”, a fost realizat pe parcursul a doi ani de cercetători din Germania și Camerun și cu sprijinul conservatorilor din 45 de muzee germane. Obiectele de patrimoniu camerunez aflate în muzeele germane – o cifră surprinzătoare în comparație cu cele 6.000 de obiecte aflate în posesia muzeelor cameruneze – se află, în cea mai mare parte, în depozite. Studiul a exclus obiectele din colecțiile private, muzeele de istorie naturală și descoperirile arheologice din muzeele de preistorie.
Camerun, colonie germană timp de patru decenii
Dorind să își extindă rutele comerciale, Germania a revendicat Camerunul drept colonie între 1884 și 1920 și și-a menținut puterea asupra populației indigene prin mijloace violente.
Această perioadă a fost marcată de „expediții punitive”, în timpul cărora forțele de ocupație jefuiau sate și ferme pentru a obține bogatele resurse naturale ale țării și distrugeau și jefuiau patrimoniul cultural. Germania a pierdut controlul asupra teritoriului în timpul Primului Război Mondial, după care acesta a fost împărțit între britanici și francezi până la începutul anilor 1960.
Recuperarea obiectelor, un proces de durată
Oficialii ambasadei Camerunului au subliniat, la prezentarea studiului la Berlin, intenția lor de a recupera obiectele deținute în muzeele germane.
„Germania este plină. Camerunul este gol. Trebuie să recuperăm aceste obiecte. Avem nevoie de ele pentru a construi viitorul. Restituirea este cireașa de pe tort, obiectivul spre care ne îndreptăm”, a spus Maryse Nsangou Njikam, consilier cultural la ambasada Camerunului în Germania, citată de Art Newspaper.
Nsangou Njikam a adăugat că o comisie de restituire a început să se întâlnească cu directorii de muzee din Germania, deși va fi probabil un proces de lungă durată.
Printre artefactele incluse în studiu se numără măști, veșminte, manuscrise, tronuri regale și instrumente muzicale. Unele dintre ele se află la Muzeul Linden din Stuttgart și la Muzeul Etnologic din Berlin.
Foto: Forumul Humboldt, un complex pentru cultură, artă și știință, care include Muzeul Etnologic și Muzeul de Artă Asiatică, Expoziția Berlin și Laboratorul Humboldt