Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Artei Salvate, deschis la Roma
muzeu arta salvata roma 1

Muzeul Artei Salvate, deschis la Roma

Guvernul italian a creat o nouă instituție pentru a prezenta artefacte și opere de artă care au fost exportate ilegal și care au fost recuperate cu succes în ultimele decenii.

Museo dell’Arte Salvata a fost inaugurat pe 15 iunie, în locul în care se aflau Băile lui Dioclețian (Terme di Diocleziano), relatează AP.

Planul este ca exponatele de aici să fie schimbate la fiecare câteva luni, având în vedere că, periodic, artefacte sunt repatriate. După asta, ele vor fi trimise în locurile de origine.

Patrimoniu și artă din secolele 8 – 4 î.e.n.

Prima expoziție are în centru 100 de artefacte dintre cele 260 recuperate din Statele Unite de unitatea specială de Carabinieri și aduse în Italia în decembrie 2021.

Obiectele recuperate recent datează din secolele 8 – 4 î.e.n. Printre acestea se află figurine etrusce sculptate și vase din lut pictate, vechi de mai multe secole. Acestea au aparținut anterior unor muzee, case de licitații și colecții private din străinătate.

Noul muzeu din Roma expune obiecte „care nu au mai fost văzute în Italia”, după cum a spus Massimo Osanna, directorul general al muzeelor de stat din țară.

Spațiul expozițional face parte din Museo Nazionale Romano, iar primele artefacte vor sta aici până pe 15 octombrie, când vor fi înlocuite.

Aproximativ 3 milioane de artefacte și opere de artă, recuperate de Italia

De când a fost înființată unitatea specială de Carabinieri, în 1969, pentru recuperarea patrimoniului, Italia a reintrat în posesia a aproximativ 3 milioane de artefacte și lucrări de artă ce fuseseră date dispărute.

La rândul ei, a înapoiat opere și piese de patrimoniu. Cel mai recent, la începutul acestei luni, a returnat Atenei un fragment dintr-o friză din Parthenon care se afla într-un muzeu de arheologie din Sicilia.

Eforturile autorităților pentru readucerea în țară a lucrărilor de artă și obiectelor de patrimoniu pierdute continuă, au precizat autoritățile, care îndeamnă și alte țări să deruleze astfel de acțiuni.