Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul de Artă Brașov redeschide Galeria de Artă Românească
detaliu galeria de arta romaneasca perete hans eder

Muzeul de Artă Brașov redeschide Galeria de Artă Românească

Muzeul de Artă Brașov marchează a 34-a aniversare ca instituție de sine stătătoare cu evenimente speciale care au loc în perioada 30 mai – 1 iunie.

Zilele Muzeului de Artă Brașov cuprind un tur ghidat prin Galeria de Artă Românească (redeschisă în 30 mai 2024, la ora 18:00), vernisajul expoziției „Sensul Migrației” (31 mai 2024, ora 18:00), iar de 1 iunie programul va cuprinde diverse activități între orele 12:00 și 20:00.

Turul ghidat prin Galeria de Artă Românească va fi susținut de managerul cultural Vlad Babenco, care va prezenta operele de artă ale artiștilor români și brașoveni. Expoziția acoperă o perioadă istorică extinsă, de la secolul al XVIII-lea până în timpul regimului comunist, evidențiind creativitatea artiștilor în fața dificultăților.
Turul se va încheia cu un recital la violoncel susținut de Radu Croitoru. Participarea la acest eveniment se face exclusiv pe bază de înscriere, prin completarea unui formular.

Expoziția colectivă „Sensul migrației”, curatoriată de artistul și curatorul Mihai Zgondoiu, prezintă creațiile a 13 artiști contemporani locali – Olimpiu Bandalac, Mihail Coșulețu, Alina Grapă, HomeBoy, R von K, Aura Petrașcu, Dan Roșca, George Roșu, Cristina Rusu, Diana Serghiuță, Alexandra Sîrbu, Tamás Attila și Vladimir Țăroi.

Cu acest prilej, artista Aura Petrașcu va realiza un performance din seria foto-video „Don’t play with your food, let me do it for you”, explorând formele și texturile din mâncare.

expozitia sensul migratiei

imagine din expoziția „Sensul migratiei”

De Ziua Copilului, Muzeul de Artă Brașov pregătește tururi ghidate, ateliere de desen și creație, jocuri cu artă și povești.

Despre Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov a fost înființat în anul 1949 ca secție a Muzeului Regional. La 19 februarie 1950, s-a deschis la etajul Casei Sfatului prima expoziție de artă plastică, iar din 1 martie 1970 muzeul funcționează în actualul spațiu.

Clădirea care adăpostește Muzeul de Artă Brașov, aflată în proprietatea Bisericii Evanghelice C.A.din Romania-Parohia Brasov, a fost ridicată în anul 1902 după planurile arhitectului brașovean Moritz Wagner, în stilul neobaroc, pentru Asociația Meseriașilor din Brașov (Kronstadt Gewerbevereinhaus).

Muzeul de Artă Brașov s-a constituit ca instituţie de sine stătătoare la 1 iunie 1990, în baza Deciziei nr. 227 din 11 iunie 1990, prin desprinderea din Muzeul Județean Brașov a Secției de Artă.