Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Muzeul de Artă Modernă din Dubrovnik – Opere ale pictorilor locali și ale clasicilor picturii croate moderne
momad

Muzeul de Artă Modernă din Dubrovnik – Opere ale pictorilor locali și ale clasicilor picturii croate moderne

MOMAD – Muzeul de Artă Modernă din Dubrovnik, fondat în 1945, cu intenția de a colecta, păstra, studia, expune și face cunoscute materialele de artă plastică din perioada modernă și contemporană, a reușit până în prezent să adune o colecție valoroasă de peste 2.800 de opere de artă, prin achiziții, donații și cadouri.

Instituția muzeală a fost găzduită în Palatul Cerva-Pozza din zona Pile. Dar clădirea în care se află din 1948 a fost inițial concepută și construită ca prestigiosul conac de familie al armatorului din Dubrovnik Božo Banac.

A fost proiectată de arhitecții croați de renume Lavoslav Horvat și Harold Bilinić astfel încât să fie apropiată din punct de vedere al planului și stilului de specimenele gotice și renascentiste ale arhitecturii urbane și rurale din Dubrovnik, de exemplu, Palatul Rectorului, Palatul Divona, Vila Sorgo.

În prezent, conacul Banac este o proprietate clasificată.

În temeiul unui contract încheiat în 2005 cu fondatorul și proprietarul său, Muzeului de Artă Modernă i s-a permis să utilizeze spații suplimentare și conexe, galeriile Dulčić, Masle și Pulitika din Držićeva poljana 1 din Dubrovnik și, în 2008, a achiziționat utilizarea atelierului Pulitika din Fort St John din Dubrovnik.

muzeul de arta moderna dubrovnik

Colecția

În colecția de artă contemporană, care acoperă arta vizuală produsă după al Doilea Război Mondial, alături de sculptură, pictură și gravură, există, de asemenea, colecții de fotografii, lucrări video și instalații artistice.

În colecția de artă modernă, care acoperă perioada de la începutul secolului al XIX-lea și al secolului al XX-lea până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cele mai reprezentate lucrări sunt cele ale artiștilor legați într-un fel sau altul de zona Dubrovnik, ale căror opere au depășit cu mult simpla importanță regională și chiar națională. Acest lucru este relevant în primul rând pentru colecția vastă și de înaltă calitate a lucrărilor lui Vlaho Bukovac (1/ 2/ 3/ 4) (288 de lucrări), pictorul care a introdus pentru prima dată în arta croată ideile privind pictura plein air, precum și colecția de tablouri (dominată de peisaje) a lui Mato Celestin Medović.

Cea mai mare parte a operelor sunt semnate de pictorii din Dubrovnik, ale căror lucrări au fost create mai mult sau mai puțin până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceștia sunt Niko Miljan, Marko Murat și Marko Rašica, cu o selecție amplă de lucrări ale lui Ignjat Job și pictorii Gabro Rajčević și Ivan Ettore, ambii decedaţi tineri, cu versiunea lor meridională foarte particulară a expresionismului.

muzeul de arta moderna dubrovnik 2

Alem Korkut, Živci, 2010

Colecția Muzeului de Artă Modernă din Dubrovnik deține, de asemenea, un număr mare de lucrări ale clasicilor picturii croate moderne, precum Emanuel Vidović, Mirko Rački, Menci Clement Crnčić, Miroslav Kraljević, Vladimir Becić, Oskar Herman, Milivoj Uzelac, Vilko Gecan, Ljubo Babić, Marino Tartaglia, precum și clasici ai sculpturii moderne: Ivan Meštrović, Frano Kršinić și Robert Frangeš Mihanović.

În colecția de artă contemporană, care cuprinde opere de artă create de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, există exemple ale mediilor clasice, cum ar fi sculptura, pictura și gravura, dar în ultimii aproximativ zece ani a fost colectată o cantitate semnificativă de fotografii, videoclipuri și instalații artistice. Prezența artiștilor din Dubrovnik este deosebit de importantă în colecția de pictură modernă și contemporană.

Aceasta include repertoriul cuprinzător al lui Ivo Dulčić (1/ 2/ 3), Antun Masle și Đuro Pulitika, a căror creație este reprezentată. Deși colecția Muzeului este dominată de lucrări din anii 1950 și 1960, pictorii care au atins apogeul carierei lor, în special pe plan local, în anii 1970 și 1980 (Branko Kovačević, Milovan Stanić, Josip Trostman și alții), precum și lucrările pictorilor mai tineri a căror operă aparține începutului acestui secol și, provizoriu vorbind, artei postmodernismului (Viktor Daldon, Ivan Skvrce) ocupă, de asemenea, un loc de frunte.

Colecția Muzeului de Artă Modernă din Dubrovnik prezintă nu numai arta din Dubrovnik, ci și lucrări dintr-o secțiune eterogenă a scenei artistice croate în general.

Sculptură, fotografie, video

momad2

Expoziția „Temporary” de Alem Korkut

Sculptorii din a doua jumătate a secolului XX sunt Ivan Kožarić, Branko Ružić, Dušan Džamonja, Ksenija Kantoci, Kosta Angeli Radovani, Vanja Radauš și alții. În ceea ce privește artiștii care s-au făcut remarcați pe scena croată în anii 1970 și 1980, muzeul deține lucrări de Igor Rončević, Željko Jerman, Duje Jurić, Goran Trbuljak și Braco Dimitrijević.

Secțiunea nou creată de fotografii, videoclipuri și instalații artistice conține fotografiile Magnum remarcabile ale lui Mladen Tudor, fotografiile lui Ivan Kožarić, fotografiile de război ale lui Damir Fabijanić, fotografiile lui Pavo Urban, care a fost ucis încă din tinerețe în Războiul Patriei, precum și lucrări ale fotografilor din Dubrovnik din generația tânără (Mara Bratoš, de exemplu).

Colecția de videoclipuri și instalații conține lucrări ale artiștilor post-conceptuali care s-au făcut cunoscuți în anii ‘90: Slaven Tolj, Alen Floričić, Boris Šincek, Pasko Burđelez și alții.

Jan Fabre a donat muzeului trei lucrări

Colecția muzeului, pe lângă faptul că documentează foarte clar viața artistică din Dubrovnik, posedă lucrări care îi permit să întruchipeze eterogenitatea și bogăția producției artistice din Croația, în unele cazuri cu o selecție foarte bogată de lucrări.

Începând din 2006, Muzeul de Artă Modernă din Dubrovnik a obținut, prin cumpărare și donații, opere ale pictorilor moderni din oraș, precum Marko Rašica, Ivan Ettore și Đuro Pulitika (o donație de 76 de piese) și opere ale artiștilor croați contemporani: Mladen Tudor, Dragutin Trumbetaš, Slaven Tolj, Pavo Urban, Boris Šincek, Pasko Burđelez, Zlatan Dumanić, Alen Floričić, Goran Trbuljak, Viktor Daldon, Ivan Skvrce și Ivana Pegan-Baće.

Muzeul este, de asemenea, în curs de a-și îmbogăți colecția cu lucrări ale unor artiști internaționali, cum ar fi artistul belgian contemporan multimedia Jan Fabre, care în 2006 a donat trei lucrări Muzeului de Artă Modernă din Dubrovnik.