Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Egizio din Torino, cel mai vechi muzeu de egiptologie din lume, marchează bicentenarul
museo egizio

Muzeul Egizio din Torino, cel mai vechi muzeu de egiptologie din lume, marchează bicentenarul

Muzeul Egizio din Torino, primul muzeu de egiptologie din lume, a fost înfiinţat în 1824. Champollion, cel care a descifrat hieroglifele, a fost unul dintre primii vizitatori. Două sute de ani mai târziu, acesta se mândrește cu una dintre cele mai mari colecții din lume, cu aproape 40.000 de obiecte.

Muzeul Egiptean din Torino a fost creat de Charles-Felix (1765-1831), rege al Sardiniei, duce de Savoia și prinț de Piemont, pentru a găzdui colecția de obiecte și statui egiptene antice pe care tocmai o achiziționase.

Primul muzeu dedicat exclusiv egiptologiei a luat naștere, departe de țara faraonilor, la poalele Alpilor italieni. Anul acesta sunt marcaţi 200 de ani de existență a unei colecții considerate cea mai importantă din lume prin cantitatea și valoarea pieselor sale, după Muzeul din Cairo.

Colecția Drovetti

Colecția este opera lui Bernardino Drovetti, un piemontez care l-a însoțit pe Bonaparte în campania din Egipt. În timpul șederii sale acolo, a adunat o colecție de câteva mii de obiecte, printre care statui, sarcofage, mumii, obiecte de uz cotidian și bijuterii, precum și o serie de papirusuri. Aceste papirusuri au fost studiate de Jean-François Champollion timp de mai multe luni, imediat după crearea muzeului, pentru a-și valida cercetările privind descifrarea hieroglifelor.

museo egizio1

„Se poate spune că egiptologia s-a născut aici, la Torino. Este suficient să-l parafrazăm pe unul dintre primii noștri vizitatori din 1824, Champollion însuși, care a spus: „Drumul spre Memphis și Teba trece acum prin Torino”. Nu numai pentru că i-a facilitat cercetările sale asupra hieroglifelor, ci și pentru că deschiderea acestui muzeu a încurajat alte monarhii europene să își creeze propriile colecții de artefacte egiptene.

O colecție excepțională care ar fi putut fi franceză. Într-adevăr, atunci când Drovetti a decis să vândă o parte din ea, Franța s-a arătat interesată, dar în cele din urmă a refuzat să plătească cele 400.000 de lire solicitate.

„Pentru acea vreme, aceasta era o sumă exorbitantă. În cele două runde de negocieri ale lui Drovetti cu Franța și cu Regatul Piemont-Sardinia, regele Charles-Felix s-a impus în cele din urmă. Pentru că suma solicitată a fost considerată prea mare de către regele Franței”, explică Massimo Mori, președintele Academiei de Științe din Torino, unde este găzduit muzeul.

De-a lungul timpului, colecțiile au fost dezvoltate sub impulsul directorilor succesivi ai Muzeului Egiptean, în special în timpul domniei arheologului și egiptologului Ernesto Schiaparelli. Director timp de peste treizeci de ani, până la moartea sa în 1928, acesta a adus aproape 20.000 de piese. Această colecție excepțională numără acum 40.000 de piese și atrage vizitatori din întreaga lume – peste un milion anul trecut.