Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cea mai importantă expoziţie din lume dedicată Renaşterii italiene, la Luvru
naples in paris

Cea mai importantă expoziţie din lume dedicată Renaşterii italiene, la Luvru

Muzeul Luvru din Paris a primit capodopere ale muzeului napolitan Capodimonte, devenind gazdă timp de şase luni pentru cea mai importantă expoziţie din lume dedicată Renaşterii italiene.

Desfăşurată în trei săli – Grande Galerie, Salle de la Chapelle şi Salle d’Horloge – expoziţia intitulată „Napoli la Paris” cuprinde aproximativ 70 de opere de artă din muzeul italian care va intra în renovare din 2024 şi a cărei colecţie a fost adunată, înainte de unificarea Italiei, de familiile Farnese, Bourbon și Bonaparte-Murat.

Adăugată la sutele de lucrări deja prezente în colecțiile Muzeului Luvru, expoziţia oferă vizitatorilor cele mai bune picturi italiene din secolul al XV-lea până în secolul al XVII-lea.

Cele mai frumoase portrete de Caravaggio, Masaccio, Bellini, Tiţian

Sunt prezentate cele mai frumoase portrete realizate în Veneția, Roma și Florența între anii 1515 și 1535, alături de nuduri remarcabile și capodopere spectaculoase create de Caravaggio, Masaccio, Bellini, Ribera și Mazzola, cunoscut sub numele de Parmigianino, dar și ale lui Tițian, Carracci și Reni.

Vizitatorul trece de la cel mai mare manierism italian și nuanțele sale de verde și roșu, la clarobscurul și realismul subversiv lui Caravaggio și la violența paroxistică a barocului napolitan, precum „Judith Slaying Holofernes”, de Artemisia Gentileschi, o pictoriţă onorată de muzee, istorici de artă și mass-media, de-a lungul ultimilor ani.

În „căutarea echilibrului și grației barocului italian de la Luvru după Mazarin și Ludovic al XIV-lea, axat pe școlile romane și bologneze”, răspunde „barocului napolitan, bazat pe dramatism și spectacular”, subliniază Sylvain Bellenger, director general al Muzeului Capodimonte, unul dintre cei doi curatori ai expoziției.

Dacă Luvru este „foarte bogat în pictură venețiană din secolul al XVI-lea precum Tiţian sau Veronese, are ceva mai puține lucrări de Tintoretto și Bellini”.

Museo di Capodimonte aduce de Bellini „una dintre cele mai frumoase picturi: «La Transfiguration»”, potrivit celuilalt curator, Sébastien Allard, directorul departamentului de pictură de la Muzeul Luvru.

O sală oferă mai multe „schiţe” excepționale (desene pregătitoare cu cărbune și cretă) de Rafael și Michelangelo.

Credit foto: Muzeul Luvru