Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul MO din Vilnius, experiența unei culturi vii
vilnius,,lithuania,,november,02:,mo,museum,on,november,02,,2018

Muzeul MO din Vilnius, experiența unei culturi vii

Muzeul MO, o inițiativă personală a oamenilor de știință și filantropilor lituanieni Danguolė și Viktoras Butkus, a funcționat ca un muzeu de artă fără pereți timp de aproape zece ani. Colecția de aproximativ 6.000 de piese moderne și contemporane conține opere de artă lituaniene majore din anii 1960 până în prezent.

Unul dintre obiectivele MO este de a crea o comunitate activă de MOderniști care susțin ideea MO.

Colecția MO

Una dintre cele mai mari colecții private de artă din Lituania, Colecția Muzeului MO constă în lucrări de artă care datează din anii 1960 până în prezent. Aceasta include aproximativ 6.000 de lucrări de artă lituaniană modernă și contemporană. În 2011, colecția a fost recunoscută oficial ca fiind de „importanță națională”.

Fondatorii MO, Danguolė și Viktoras Butkus, au început să adune colecția în 2008. Aceștia au invitat-o pe profesoara Raminta Jurėnaitė și pe alți istorici de artă să îi ajute să formeze sistematic o colecție de bază care să conțină lucrări de pictură, grafică, fotografie și artă video, precum și un set secundar de sculpturi mici și lucrări interdisciplinare (performance, instalații etc.).

Reflectând o gamă largă de stiluri și idei, colecția prezintă privitorilor principalele procese și evoluții ale artei lituaniene din ultimii 60 de ani.

mo1

Foto: mo.lt

O parte din lucrări reprezintă artă considerată inacceptabilă din punct de vedere ideologic de către autoritățile sovietice și căreia, ca urmare a politicilor de stat, muzeele lituaniene ale epocii i-au acordat puțină atenție.

Colecția prezintă, de asemenea, generația de artiști care a intrat pe scena artistică odată cu restaurarea independenței Lituaniei. Majoritatea artiștilor reprezentați în colecție sunt activi și astăzi și sunt recunoscuți în Lituania și în străinătate. Colecția este completată în permanență cu lucrări noi și relevante de artă lituaniană.

Clădirea Muzeului MO, proiectată de renumitul arhitect Daniel Libeskind, este concepută ca o poartă culturală care face legătura între trecut și viitor. Curtea interioară traversează întreaga clădire și prezintă o scară spectaculoasă care leagă o piață de la nivelul străzii cu o terasă deschisă. Structura curge între exterior și interior, între public și privat.

mo museum lituania

Foto: mo.lt

Deși Muzeul MO este o clădire compactă, aceasta conține toate elementele necesare funcționării unei instituții de clasă mondială, inclusiv zone educaționale, o sală multifuncțională, birouri administrative, o cafenea și un magazin muzeal.

Astfel, clădirea oferă o flexibilitate funcțională importantă, permițând acestor spații să funcționeze chiar și atunci când muzeul în sine este închis. Optimizarea spațiului și flexibilitatea funcțională contribuie la caracterul ecologic al clădirii. Muzeul MO, realizat în parteneriat cu firma lituaniană Do Architects, este primul proiect cultural realizat de Studio Libeskind în regiunea baltică.

Cel mai mare eveniment muzeal din 2023 a fost expoziția „Vilnius Poker”, dedicată celei de-a 700-a aniversări a orașului Vilnius, care a atras mai mult de 140.000 de vizitatori pe parcursul anului.

La Muzeul MO, publicul este invitat în sala de lectură, în cafenea, magazin și grădina de sculpturi MO, dar și pe terasa de unde se vede orașul vechi.