Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Național de Artă Timișoara, 150 de ani de patrimoniu artistic la Expo 2020 Dubai
mnart

Muzeul Național de Artă Timișoara, 150 de ani de patrimoniu artistic la Expo 2020 Dubai

Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) marchează 150 de ani de patrimoniu artistic printr-o expoziție multimedia ce va fi prezentată la Expo 2020 Dubai în perioada 3 – 9 martie.

Societatea pentru istorie, artă și arheologie a fost înființată, în 1872, de colecționarul Ormos Zsigmond. Ulterior, ea a devenit Muzeul Național de Artă Timișoara.

Pentru a marca această aniversare, departamentele de specialitate ale muzeului au realizat un film intitulat „MNArT – 150 ani de patrimoniu artistic”, dedicat participării muzeului la Pavilionul României de la Expo 2020 Dubai, în perioada 3 – 9 martie 2022.

Expoziția multimedia, ce urmează să fie prezentată la Expo 2020 Dubai, va mai cuprinde lucrări ale unor artiști contemporani – Suzana Fântânariu, Dorel Laurențiu Tulcan și Sorin Scurtulescu -, precum și o serie de acțiuni participative dedicate publicului, montarea unui puzzle aniversar supradimensionat (imagine „Fata cu breton” a pictorului Theodor Aman, din colecția muzeului), un performance pictural al artistului Sorin Scurtulescu și un tur virtual interactiv care va conecta, în timp real, spațiul expozițional cu rețelele de socializare.

Proiectul MNArT este rezultatul strategiei muzeului de extindere a mijloacelor de mediere culturală și de promovare a patrimoniului muzeal prin strategii de digitalizare, cât și de a prezenta o ofertă culturală diversificată care să atragă publicul local, național cât și din afara granițelor, spun reprezentanții muzeului.

Expo 2020 Dubai, la care participă 190 de țări, a fost amânată din cauza pandemiei. A debutat pe 1 octombrie 2021 și se va încheia pe 31 martie 2022.

Expoziția universală este unul dintre cele mai vechi și mai mari evenimente din lume. România a participat prima dată în 1851, când a avut loc prima ediție.

Anul acesta, pavilionul țării noastre cuprinde o serie de prezentări sub deviza „România New Nature”, definite prin relația cu natura în încercarea de a găsi un echilibru care să asigure viitorul omenirii, dar și în încercarea de inovare și utilizare creativă a resurselor.