Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România – Colecția și expoziții temporare
banloc goodrich mniehr

Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România – Colecția și expoziții temporare

Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România (MNIEHR) are ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor comunităţilor evreieşti în contextul proceselor de modernizare a României. În 2016, prin Hotărâre de Guvern, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a fost însărcinat cu organizarea, coordonarea şi înfiinţarea viitorului muzeu.

Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, a declarat pentru Curatorial.ro că Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România se află în stadiul de proiectare, iar această etapă va fi încheiată în luna noiembrie 2022.

După asta, va începe procedura de achiziții publice prin licitație pentru lucrările de execuție (modernizare, renovare a imobilului Banloc-Goodrich din Calea Victoriei 218, proiectat de arhitectul Octav Doicescu în anii 1940, ce a fost oferit pentru muzeu), iar în primăvara lui 2023 este prevăzut startul lucrărilor.

Buget de 40 de milioane de euro pentru organizarea muzeului

Proiectul MNIEHR este inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență, cu 15 milioane de euro, sumă care „va acoperi o parte din lucrările pentru modernizarea clădirii, având în vedere explozia prețurilor în construcții”, după cum a subliniat Alexandru Florian.

Totalul însă este de 40 de milioane de euro, fără TVA, calculat la acest moment. Astfel că, potrivit directorului, restul va fi acoperit din subvenții de stat și donații.

„La anul, pe vremea aceasta, sperăm să avem deschis șantierul. Rămâne cumva anul 2024 pentru inaugurare, dar mai multe vom ști după ce vor începe lucrările”.

Colecția Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România

Muzeul va ocupa trei etaje, dintre care primul va fi dedicat expozițiilor temporare.

Colecția muzeului va cuprinde documente în original și copii legat de prezența evreilor în România, participarea lor la diverse evenimente istorice, inclusiv după Al Doilea Război Mondial, va include fotografii, filme de arhivă, reprezentări 3D și chiar 4D, dar și obiecte „semnificative prin povestea lor”.

„Avem în plan să aducem un vagon de tipul celor care alcătuiau cele două «trenuri ale morții» din Pogromul de la Iași, un dric folosit la înmormântările evreiești, o instalație petrolieră”.

Primul etaj al MNIEHR, adică o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, va fi dedicat expozițiilor temporare, inclusiv de artă, ce vor fi – cel mai probabil, cel puțin pentru început – organizate în colaborare cu alte muzee.

Muzeul este instituție publică cu personalitate juridică, va avea structură funcțională proprie. Primele angajări vor fi făcute în 2023, prin concurs, a completat directorul „Elie Wiesel”. La fel va fi aleasă și conducerea instituției.

„La anul se va cristaliza. Va fi o instituție muzeală de nivel național, la fel ca Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană sau Muzeul Național al Țăranului Român”, a explicat el.

Concursul de soluţii pentru amenajarea expoziţiei permanente şi a spaţiilor conexe ale MNIEHR a fost câştigat de un grup format din două firme din România şi una din Israel – S.C. Popp & Asociaţii S.R.L., Westfourth Architecture S.R.L. şi Berenbaum Jacobs Associates LLC.