MV, nou spațiu sci-art în Timișoara
MV sci-art, centru de artă contemporană și știință din Timișoara, va fi inaugurat pe 19 mai. Proiectul, colaborare între Universitatea Politehnică Timișoara și Meta Spațiu, are ca obiectiv generarea de dialog, descoperire interdisciplinară și conlucrare.
Aici vor avea loc expoziții, va exista un centru de cercetare și întreg spațiul va fi un hub experimental.
Colaborarea dintre Universitatea Politehnica Timisoara și META Spațiu a început în primăvara anului trecut, iar lucrările de amenajare a spațiului și transformarea lui într-un centru cultural începute în vara lui 2021 sunt aproape de finalizare.
Arhitectul Bogdan Demetrescu, cadru didactic la FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara și cel care s-a ocupat de planificarea arhitecturală a centrului, a transmis: „Clădirea Căminului MV este parte din istoria primului secol de învățământ politehnist, fiind alături de Corpul A al Facultății de Mecanică și de Cantina MV, primele trei clădiri construite după planurile arhitectului Duiliu Marcu începând cu anul 1923. Spațiul de la parterul Căminului MV, transformat acum în centru de artă contemporană și știință, are o istorie aparte care merită să fie continuată. Aici, viitorii ingineri vor fi pregătiți mai aproape de sfera culturală a orașului”.
Spațiul din clădirea 1 MV (bd. Mihai Viteazu 1) reprezintă, spun inițiatorii proiectului, o premieră pentru România, fiind prima inițiativă care va susține constant colaborările dintre știință și artă la nivel universitar și va aduce împreună profesioniști din ambele sfere.
MV sci-art va contribui activ la consolidarea ecosistemului cultural timișorean și după momentul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, fiind o inițiativă pe termen lung ce implică și parteneri locali, naționali și internaționali. Este planificat un program cultural solid, cu accent pe inovarea artistică și științifică, pe colaborarea transdisciplinară și pe dinamizarea relației dintre spațiul universitar, cel artistic și comunitatea locală.
Structura MV sci-art
Sci-Art INOLAB – Centrul dezvoltă un program complex, bazat pe co-creație, co-producție și transfer de cunoaștere între artiști și oameni de știință, studenți de la facultățile de artă și de la cele tehnice.
Galeria de artă contemporană META Spațiu – Programul galeriei este articulat ca o serie de expoziții și evenimente menite a sprijini și a promova artiști din România și din străinătate.
Recite Receipts – Magazin de artă și design ce oferă o paletă complexă și atent curatoriată de produse din diverse categorii, create de designeri români.
Cafeneaua Red Dot – Spațiu conceput pentru a crea o experiență cât mai bogată și mai diversă celor care își vor petrece timpul la MV sci-art.
Square – Curtea exterioară va deveni un spațiu dedicat artei de mari dimensiuni și proiectelor arhitecturale vizionare, precum și un venue de evenimente de tip intervenție artistică, concert, proiecții de film etc.
Programe culturale
Sci-Art Your Life! (titulatura sub care se vor desfășura proiectele derulate) va articula un ansamblu de activități și programe care vor explora și vor facilita colaborarea între arte vizuale și științele aplicate, între studenți și formatori, între mediul artistic, cel universitar și spațiul public: expoziții, intervenții, cercetări, comunicări, ateliere și sesiuni de lucru. Aceste forme de colaborare vor alcătui o platformă deschisă cercetării, învățării și experimentului, în care participanții au posibilitatea de a participa activ la propunerile și laboratorul de proiecte.
Premisa principală a programului este una proiectivă, formatoare, beneficiarii fiind în primul rând studenții, viitorii și tinerii artiști. Intersecția dintre artele vizuale, tehnica și tehnologiile aplicate și științe este definitorie pentru cultura vizuală actuală, cu toate acestea instrumentarul și vocabularul specifice sunt o provocare iar perioada de formare atât pentru studenții de la arte cât și pentru cei de la Politehnică tinde să urmeze modelul specializării închise, care exclude hibridizările sau le cultivă într-o măsură insuficientă.
Necesitatea formării în vederea descoperirii și aplicării unor astfel de forme hibride se regăsește dincolo de zona de interes cultural artistic, și devine una din cele mai eficiente modele – argumentabil unicul model viabil – pentru identificarea de soluții la nivel global – economic, urban, social, educațional, în domenii care au aplicabilitate și impact în multiple aspecte ale vieții. Evenimentele propuse explorează diverse zone epistemologice, de la experimentul științific la cel artistic, de la modelele de construcție arhitecturală la cele structural-sociale.