Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Natura rafinată a irișilor lui Van Gogh
irises van gogh getty museum

Natura rafinată a irișilor lui Van Gogh

Există 325 de specii de flori de iris. Majoritatea celor sălbatici sunt albaştri sau purpurii. Reprezentarea lui Vincent Van Gogh a unui buchet de flori, intitulată „Irises” (1889), pare să prezinte varietatea albastră, deși documentele arată că vopseaua originală ar fi fost de un violet vibrant înainte ca trecerea timpului să estompeze pigmentul.

În 1889, artistul olandez Van Gogh a fost de acord să fie internat la azilul Saint Paul-de-Mausole din Franța, în urma unor incidente de automutilare și de sănătate mintală. În timpul șederii sale la azil, a creat aproape 130 de picturi, multe dintre acestea inspirându-se din noul său mediu – în special din grădinile spitalului, unde și-a așezat pânzele. „Irises” a fost una dintre primele astfel de picturi.

Pentru Van Gogh, această lucrare nu a fost mai mult decât un simplu studiu, o modalitate de a se ocupa în timpul șederii sale. Nu există desene sau schițe cunoscute pentru această pictură și se pare că Van Gogh a realizat-o direct pe pânză, cu un minim de pregătire sau planificare. Mulți oameni au speculat că Van Gogh a fost inspirat de gravurile japoneze pe lemn cu flori și obiecte naturale.

Succes după moarte

În ciuda ambivalenței aparente a lui Van Gogh față de lucrare, aceasta a devenit una dintre numeroasele imagini foarte îndrăgite create de artist. În timpul vieții sale, fratele său a ales să expună lucrarea, dar, la fel ca majoritatea picturilor sale, aceasta nu a fost vândută decât după moartea sa, când a fost achiziționată de criticul de artă francez Octave Mirbeau, care a scris: „Cât de bine a înțeles el natura rafinată a florilor!”.

Culorile mov îndrăznețe originale au făcut această lucrare vibrantă și atrăgătoare, contrastând puternic cu fundalul galben strălucitor (culoarea preferată a lui Van Gogh).

Culoarea violet este, în sine, un amestec puternic – roșu stimulant și alert întâlnește albastru senin și liniștit. Pentru Van Gogh, închis într-un azil, în căutarea sănătății și a stabilității în mijlocul unei case pentru bolnavi mintal, acest amestec complex și paradoxal trebuie să fi fost în același timp relevant și dezorientant.

Bogăția și opulența

Purpuriul a avut întotdeauna un simbolism profund pentru mulți oameni. În secolul al XVIII-lea, vopselele purpurii erau luxoase și rare, creând o asociere cu bogăția și opulența care se păstrează și astăzi. Din cele mai vechi timpuri și până astăzi, purpuriul a fost asociat cu regalitatea și puterea. Împărații romani purtau veșminte purpurii și, ca urmare, erau adesea porecliți „Purpuriii”.

Van Gogh a vândut doar unul dintre tablourile sale în timpul vieții și nu s-a bucurat prea mult de aprecierea criticilor de care se bucură în prezent opera sa.

Pe lângă bogăție, culorile violet sunt asociate și cu creativitatea, reprezentând vârful capului în sistemul tradițional de chakre. Poate că Van Gogh a fost atras de această forță vindecătoare, spun specialiștii.

Floarea de iris în sine are, de asemenea, o semnificație simbolică profundă. În Grecia Antică, zeița Iris acționa ca o legătură între cer și pământ.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.