Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Nepoata ultimului împărat al Austriei expune la Cluj-Napoca
gabriela von habsburg, expozitie, muzeul de artă cluj

Nepoata ultimului împărat al Austriei expune la Cluj-Napoca

Expoziția de sculptură „Spațiu între/ In Between” a artistei Gabriela von Habsburg, nepoata ultimului împărat al Austriei, va fi deschisă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca pe 5 aprilie, la ora 18:00.

Selecția de lucrări prezintă publicului sculpturi din oțel inoxidabil de diferite dimensiuni, precum și litografii de tip colaj.

Scenografia primei expoziții personale a Gabrielei von Habsburg într-un muzeu din România integrează spațiile goale intermediare, definite de liniile triunghiurilor, pătratelor și cercurilor pe care le folosește în interiorul și exteriorul formelor geometrice, contemplarea liniștită, empatică, prudentă, care dezvăluie ce s-a împlinit în gol dar, mai ales, experiența profund spirituală de recunoaștere a propriei forme în spațiu, potrivit unui comunicat.

Gabriela von Habsburg integrează în sculpturile sale tridimensionale și în litografiile sale spațiul din mijloc precum un element care dă scop și sens.

La vernisaj vor lua cuvântul dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Bogdan Iacob, istoric de artă, Thomas Emmerling, reprezentantul artistei în România, galerist și colecționar, dr. Oana Ionel, curatorul expoziției, și prof. amb. Gabriela von Habsburg.

Scurtă biografie Gabriela von Habsburg 

Gabriela von Habsburg s-a născut în 1956, la Luxemburg, și este nepoata ultimului împărat al Austriei. A studiat filosofia la Universitatea Ludwig Maximilian din München și, tot acolo, artele, sub îndrumarea profesorilor Robert Jacobsen și Eduardo Paolozzi. Este una dintre cele mai importante artiste ale artei contemporane și a adus contribuții formative la dezvoltarea ulterioară a sculpturii constructiv-geometrice.

Acest aspect este evident în sculpturi precum „Betasith”, amplasată la terminalul 2 al Aeroportului din München, „Cele 5 Continente”, amplasată în fața grupului Franke în Aarburg (Elveția) și „Cele 3 puteri în Stat”, în fața palatului președintelui Georgiei în Tbilisi.

Același efect poate fi experimentat și prin sculpturile în format mic sau mediu unde, prin alinierea formelor geometrice, tratarea suprafeței oțelului și anexarea unui spațiu cu tije, plăci, triunghiuri, suprafețe perforate, se crează ceva nou care definește un spațiu cu capacitatea de a fi vizualizat și redescoperit în funcție de modul de dispunere al sculpturii și al unghiului de percepție al acesteia.

Gabriela von Habsburg este puternic înrădăcinată în tradiția artei clasic-moderne și în tradiția familiei sale. Ca politician european, tatăl ei, Otto von Habsburg (1912 -2011), fiul ultimului împărat al Austriei și rege al Ungariei, Boemiei și Croației, a putut beneficia de experiența strămoșilor săi și de o domnie de aproape 800 de ani a Habsburgilor asupra unui stat multietnic central-european, toate cu rolul de a aduce coexistența în Europa democratică de astăzi. Acest fapt își găsește rezonanțe în opera artistei.

Pe lângă sculpturile prezente în expoziție, artista expune și o serie de litografii care, în anumite situații, sunt baza de pornire pentru lucrările de mari dimensiuni. Lucrările sale de grafică sunt colaje supra-pictate, fiecare cu propria schemă de culoare. În acest mod, fiecare lucrare devine o lucrare independentă chiar și în cadrul unei serii. Prin utilizarea formelor geometrice de bază în conexiune cu culorile primare și complementarele acestora, folosite cu accente de maxim două culori, apropierea de modernismul clasic este acum mai mult decât clară.

Expoziția de la Cluj-Napoca va rămâne deschisă până pe 30 aprilie 2023.