Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  REPORTAJ. Noaptea muzeelor – Traseu printre case cu artă și istorie
theodor aman

REPORTAJ. Noaptea muzeelor – Traseu printre case cu artă și istorie

Muzeul „Cuțescu-Storck”, Muzeul „Theodor Aman” și Muzeul „Vasile Grigore” au fost, ca cele mai multe dintre obiectivele culturale bucureștene, luate cu asalt de public în seara de 14 mai, de Noaptea Muzeelor.

În timp ce la Muzeul Național de Artă și la Biblioteca Centrală Universitară de vizavi erau cozi dinainte de ora 18:00, când au fost deschise, la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck era o aparentă liniște.

Colecția permanentă  a atras mulți oameni care se foiau și fotografiau și nu răbdau în fața unei lucrări. Cel puțin în prima jumătate de oră a programului. Picturi, sculpturi ale celor doi Storck, dar și sculpturi ale unor autori necunoscuți, Franța, Spania, Portugalia, Italia și Austria redate pitoresc, busturi impunătoare ale lui Schiller și Eminescu, statui și basoreliefuri pot fi admirate aici.

muzeul storck 1, curatorial.ro

Credit foto: curatorial.ro

Casa merită să fie vazută în tihnă, în oricare altă zi, așa cum spuneau inclusiv angajate ale muzeului care încercau să supravegheze obiectele de valoare: „E mai frumos când e ghidaj”.

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, plin de istorie și cu mare nevoie de renovare, a fost vizitat de aproximativ 1.000 de persoane în seara de 14 mai.

muzeul storck, curatorial.ro

Credit foto: curatorial.ro

În aproximativ o oră, curtea Muzeului „Theodor Aman” era aproape neîncăpătoare. După lăsarea serii, oamenii așteptau de pe trotuar să intre, însă timpul și spațiul făceau ca vizita să fie doar o trecere în revistă.

Muzica și arta plastică au fost îmbinate aici. Plimbarea prin casa și printre lucrările maestrului a fost punctată de interpreți de jazz și clasică – în curte au cântat Alexandru Olteanu (pian) și Sorina Rotaru (voce), iar înăuntru, la vioară, Alexandra Violin.

muzeul aman, curatorial.ro

Credit foto: curatorial.ro

Micile încăperi ale casei din centru cu greu au putut primi cei peste 1.800 de vizitatori, cifră anunțată de reprezentanții muzeului.

Palatul Cesianu-Racoviță de peste drum a avut-o în centru pe „Țărăncuța cu basma albă”, de Nicolae Grigorescu. Expusă public prima dată în 4 ani, cea mai valoroasă operă de artă vândută în România era căutată de toate privirile.

Capodopera a fost adjudecată în toamna anului 2018 contra sumei de 340.000 de euro în evenimentul „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”.

img 7725

Credit foto: curatorial.ro

Vizitatorii a admirat colecția casei Artmark, ce cuprinde capodopere semnate de mari maeștri ai artei românești, care rar apar în expoziții.

Muzeul de Artă „Vasile Grigore” pictor și colecționar, aflat la câteva minute depărtare, deține o colecție impresionantă – Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Irimescu, Ion Musceleanu, Vasile Grigore, Gheorghe Vânătoru, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Iosif Iser, Henri Catargi, Ion Popescu Negreni, Dumitru Ghiață, Gheorghe Petrașcu, Jean Steriadi, Traian Brădean, Nicolae Tonitza, Constantin Piliuță, Rudolf Schweitzer – Cumpăna, Ion Pacea și Ion Sălișteanu.

muzeul vasile grigore, curatorial.ro

Credit foto: curatorial.ro

După două ore de la începerea traseului, la galeria Anexa 29, în care accesul se face prin curtea din dreapta muzeului, putea fi vizitată expoziția temporară „În căutarea eului artistic”, grafică și sticlă de Lorena Dobre. Lucrările pot fi văzute aici până pe 16 iunie.

Fotografie principală: Muzeul Theodor Aman