Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Noi desene și instalații sculpturale de Ignacio Uriarte, la Gaep
gaep ignacio uriarte symbolism 7 2024

Noi desene și instalații sculpturale de Ignacio Uriarte, la Gaep

Ignacio Uriarte prezintă o nouă direcție în practica sa, constând într-o abordare mai ludică și plină de culoare a mediului corporate. În expoziția „Symbolism”, deschisă în perioada 9 mai – 21 iunie la Gaep, el aduce noi desene și piese sculpturale.

Fără a renunța la instrumentele, gesturile și rutinele specifice unui job de birou, Uriarte recurge la o estetică mai colorată. Aceasta este a treia expoziție personală a lui la Gaep.

Ignacio Uriarte adoptă strategiile reducționiste ale minimalismului (less is more), în timp ce se angajează să lucreze cu materiale de zi cu zi și să cerceteze în profunzime spațiul restrâns de acțiune pe care și l-a definit (do more with less). Un fost angajat care și-a dat demisia dintr-o corporație, dar nu a părăsit mediul office, el folosește materiale simple de birou (pixuri, cerneală, markere, rigle etc.) și gesturi repetitive. Cele două instalații sculpturale din expoziție, realizate cu rigle obișnuite din dulapul de papetărie, evidențiază calitățile intrinseci ale acestor materiale, în timp ce desenele conțin efecte vizuale diverse – de mișcare, tridimensionalitate, profunzime, distorsiune, lumini și umbre – obținute printr-o singură tehnică: scribbling.

Nouă desene dau titlul expoziției de la Gaep. Ele formează un grup de simboluri abstracte ce trimit la istoria designului grafic, dar pot fi asociate și cu semne cvasi-religioase. Sursa principală de inspirație o reprezintă logo-uri din anii ’50-’60, când un nou limbaj de design, caracterizat prin simplificare formală și optimism postbelic, a apărut. O altă posibilă interpretare, legată de iconografia spiritualității, se naște din iluzia unei lumini care ar părea să radieze din formele desenate. Noutatea cea mai evidentă este jocul cromatic creat de Uriarte pentru acest grup de lucrări – în cuvintele artistului, ele sunt „o călătorie prin culorile curcubeului”, inspirată de joaca cu fiica lui cea mare. Unul dintre desene funcționează ca un rezumat al schemei cromatice folosite, în timp ce celelalte opt sunt combinații de câte două culori din schemă, asociate într-o succesiune datorită căreia o culoare se repetă, iar alta este nou introdusă (verde și verde deschis, în primul desen → verde deschis și galben, în al doilea → galben și portocaliu → portocaliu și roșu → roșu și roz → roz și violet → violet și albastru → albastru și verde).

În celelalte desene din expoziție, Uriarte își limitează paleta la tonuri de albastru sau negru și recurge la forme geometrice (triunghiuri, pătrate, cercuri și semicercuri) pentru a se juca cu percepția vizuală a privitorului sau pentru a crea structuri din motive repetate. Construcția spațiului este adesea preocuparea sa principală în aceste lucrări, alături de chestiunea forțelor dinamice ce influențează direcția sau stabilitatea unui sistem.

Scurtă biografie

Ignacio Uriarte (n. 1972, trăiește și lucrează în Valencia, Spania) a studiat artele la Centro de Artes Audiovisuales în Guadalajara, Mexic, după studii inițiale în Administrarea Afacerilor.

Printre numeroasele lui expoziții se numără solo show-uri la The Drawing Center (New York), Berlinische Galerie, Museo ABC (Madrid), Kunstraum Lakeside (Klagenfurt), La Ciudadela (Pamplona), Leopold Hoesch Museum (Düren), precum și în galerii din Madrid, Köln, Berlin, Milano, Roma, Londra, Reykjavik, Beijing.

Înainte de „Symbolism” (2025), Gaep a prezentat alte două expoziții personale ale sale: „Sequential Operations” (2022) și „Three Ways to Draw and One Way to Call for Attention” (2019).

Lucrări ale lui Ignacio Uriarte sunt prezente în colecții precum MUSAC Léon, ES Baluard Museu (Palma de Mallorca), Fundación Helga de Alvear (Cáceres), Colección JUMEX (Mexico City), FRAC Lorraine (Metz), S.M.A.K (Gent), Berlinische Galerie (Berlin), Museum Ludwig (Köln) și The Morgan Library & Museum (New York).

Foto: Ignacio Uriarte, „Symbolism 7”, 2024, cerneală pigmentată pe hârtie, 72 x 70 cm © Ignacio Uriarte/ Roland Váczi.
Prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.