
Nora Blaj expune la Galeria Romană
Nora Blaj, artist internațional, expune o serie de picturi la Galeria Romană din București în perioada 2 – 18 aprilie.
Absolventă a Colegiului de Design Vestimentar din Timișoara, în 1993, și a Facultății de Arte Plastice, secția Pictură, la clasa profesorului Romul Nuțiu, în anul 2000, Nora Blaj trăiește și pictează în Norwich (Regatul Unit), este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al European Artists e.v. Association, cu sediul în Velbert (Germania).
A participat la numeroase expoziții în România, Austria, Germania, Olanda și Rusia, iar lucrările sale se află în colecții private și publice din Europa, America și Asia. Colaborează cu mai multe galerii de artă din mai multe orașe europene și a participat la târguri de artă în Belgia, Austria, Italia, Germania și România.
În anul 2020, Nora Blaj a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria Artele plastice.
„Nora Blaj rămâne o enigmatică magiciană a culorii neîmblânzite, pe care soarta, oamenii, circumstanțele și veacul n-o pot distrage în niciun fel de la menirea ei. Epifaniile vizuale semnate de Nora Blaj răscolesc și devastează orice privire, chiar și una piezișă ori atinsă de cecitate”, spune scriitorul Florin Toma.
Artista explică: „Fragilitatea este adesea privită ca o stare de slăbiciune sau instabilitate, un concept ce evocă imagini de fragmente care se pot sparge ușor, de obiecte delicate care nu rezistă la presiuni mari. Totuși, în spatele acestei fragilități, se află o putere adâncă, subtilă, care ne poate învăța despre reziliență, adaptabilitate și umanitate. Prin «Fragil», am încercat să pun în lumină această dualitate – fragilitatea ca vulnerabilitate și fragilitatea ca o sursă inepuizabilă de putere. Povestesc prin culoare, mai ales despre legăturile dintre oameni, fie ele de iubire sau de prietenie, care sunt în același timp esențiale și vulnerabile, profunde și intense dar atât de influențabile și fragile. Pun pe pânză, așa cum pot și simt, stări emoționale variate, de la momente de intimitate, iubire și conexiune profundă, la sentimentul de singurătate, pierdere sau distanțare emoțională. Vreau ca «Fragil» să nu fie doar o expoziție despre fragilitate în sensul ei clasic ci și un omagiu adus acestei puteri invizibile care vine din a fi vulnerabil. În fața fragilității, în loc să cedăm, să facem bine să ne acceptăm limitările și imperfecțiunile, să ne confruntăm cu ceea ce este mai adânc în noi și să creștem”.
Expoziția poate fi vizitată, în perioada 2 -18 aprilie, de luni până vineri, între 10:00 și 18:00, și sâmbăta, între 10:00 și 15:00.