Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nosferatu, la 100 de ani: Expoziție la Berlin care studiază farmecul clasicului film
franz sedlacek’s, state museums in berlin

Nosferatu, la 100 de ani: Expoziție la Berlin care studiază farmecul clasicului film

Centenarul filmului „Nosferatu”, capodoperă expresionistă ce a pus bazele unui întreg gen cinematografic, este marcat la Berlin printr-o expoziție care face o incursiune în povestea producției din 1922.

„Phantoms of the Night: 100 Years of Nosferatu” (Fantomele nopții: 100 de ani de Nosferatu), care este deschisă la Colecția Scharf-Gerstenberg din Berlin, arată că, deși „Dracula”, romanul din 1897 al lui Bram Stoker, a servit ca sursă de inspirație evidentă pentru film, scenaristul de origine austriacă Henrik Galeen a modificat semnificativ materialul sursă, mutând acțiunea din Whitby, Yorkshire, în orașul fictiv Wisborg, un port din nordul Germaniei.

„Dacă în roman Dracula era un individ viclean care suge sângele victimelor sale, Nosferatu devine în film un purtător al ciumei”, a spus Jürgen Müller, curator și istoric de artă la Universitatea Tehnică din Dresda, citează The Guardian.

Afișele filmului, concepute de producătorul Albin Grau, îl înfățișau pe vampir coborând de pe o barcă în compania unei armate de șobolani care mișună. „Vampirul devine un simbol al epidemiei”, scrie Müller în catalogul expoziției de la Berlin, care este dedicat virusologului și principalului expert în coronavirus Christian Drosten.

Unele advertoriale ale filmului descriau monstrul ca fiind o încrucișare între un țânțar care suge sânge și un mâncător de furnici, amintind de creaturile fantastice descrise de artiștii expresioniști Alfred Kubin și Franz Sedlacek, care fac parte din expoziția de la Scharf-Gerstenberg Collection, o galerie specializată în arta suprarealistă.

Accesul la expoziție este gratuit pentru donatorii de sânge.

Foto: Franz Sedlacek – „Lied in der Dämmerung” (1931) (c) Muzeele de Stat din Berlin