Nou sezon expozițional de iarnă, la Muzeul Național de Artă Contemporană
Noul sezon expozițional de iarnă va fi inaugurat la Muzeul Național de Artă Contemporană, fără vernisaj, pe 9 decembrie.
MNAC marchează, prin al doilea sezon expozițional al anului, două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.
Sezonul este dominat de expoziții cu caracter retrospectiv și reprezintă un amplu exercițiu de reevaluări și recuperări geografice, transmit reprezentanții muzeului.
Pentru ziua deschiderii a fost anunțat un program special de vizitare. Astfel, pe 9 decembrie, accesul se face între orele 12:00 și 20:00, gratuit.
Ion Grigorescu – „Vieți paralele”
Primul etaj, cel mai generos spațiu al muzeului, găzduiește o retrospectivă Ion Grigorescu, sub numele „Vieți paralele”.
Expoziția are în centru omul care-l dublează pe artist: o personalitate complexă și complicată, un vizionar, un rebel, un incomod. Un creator care a produs necontenit timp de peste 50 de ani, Grigorescu oferă o imagine exhaustivă a tematicilor, problematicilor, obsesiilor și idiosincraziilor sale.
Márta Jakobovits – „Porțiune din drumul parcurs”
Márta Jakobovits este o artistă din comunitatea de limbă maghiară din Oradea. Opera ei, aparte în peisajul ceramicii contemporane, reprezintă una dintre cele mai complexe cercetări asupra materialelor și tehnicilor de ardere și turnare, de la modalități și materialități tradiționale, redescoperite și reinterpretate, la experimente asupra chimiei, temperaturii și limitelor unor procedee.
Expoziția „Porțiune din drumul parcurs” cuprinde și o parte documentară, o serie de desene, de experimente cu hârtia manuală și tehnicile colajului și o secțiune dedicată cercetării de laborator.
Mircea Stănescu – „Insula clandestină”
Antrenat în zona experimentală promovată în anii ’80 de Atelier35, după studii de tapiserie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, Mircea Stănescu a ales lecțiile avangardei care rezonează cu eseul fotografic, colajul și instalațiile, cu formele simplificate ale modernismului – desenul ca jurnal și ca matrice creativă.
Artistul a trăit și a activat întreaga viață în Sibiu și Cisnădie, unde a acumulat în mod „subteran” opere impresionante: desene, grafică, pictură, colaje, montaje și fotografii. Nodul central al expoziției „Insula clandestină” este reprezentat de lucrări cu dimensiuni intimidante, create într-un apartament de bloc în care accesul se făcea pe o scară îngustă, care nu permitea trecerea cu o pânză mai mare de 2 metri.
Șerban Savu – „Renovări”
Clujeanul Șerban Savu este opusul artistului care se luptă cu spații mari. După lucrarea singulară și monumentală a lui Ciprian Mureșan din sezonul trecut, Savu aduce lucrări de mici dimensiuni și o machetă a blocului în care s-a născut și a crescut, pe calcanul căruia a realizat un mozaic în stilul epocii.
Depozite cu vizitare și spații expoziționale
Expoziția „Young Artists Connections ‘21” din spațiul expozițional de la etajul IV, precum și „Interacțiuni posibile”, expoziția studenților din spațiul MNAC Dialog, continuă direcția curatorială a muzeului în care spațiul expozițional de la ultimul etaj este dedicat creatorilor din noul val.
Etajul II al muzeului rămâne închis publicului, dar este în plină amenajare ca spațiu mixt, compus din depozite cu vizitare și spații expoziționale, un proiect unic în peisajul muzeal românesc. Acest etaj va fi inaugurat în primul trimestru al anului viitor.
Expoziție satelit, la Combinatul Fondului Plastic
Sezonul include și o expoziție satelit ce poate fi vizitată la Combinatul Fondului Plastic din București.
Expoziția de grup „Simți – Aluneci – Cânți” (organizatori: MNAC și Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer; curator: Kilobase Bucharest) urmărește contextualizarea practicilor artistice care pot fi înțelese în cadrul teoretic queer ca multitudine de moduri de exprimare specifice unei minorități sociale marginalizate, alături de discursurile vizuale și demersurile critice care deschid calea către o posibilă chestionare a sistemelor de oprimare și a normelor.
Expoziția se va extinde în mai multe spații din oraș: The Institute, Malmaison, SwitchLab, Suprainfinit, în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022.
Credit foto: Gabriela Pană/ MNAC