Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nouă decenii de la prima ediție a Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica, marcate printr-o expoziție și proiecții speciale
biennale cinema 1932

Nouă decenii de la prima ediție a Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica, marcate printr-o expoziție și proiecții speciale

La Biennale di Venezia marchează, începând cu 8 iulie, nouă decenii de la prima ediție a Festivalului Internațional de Film (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica) printr-o expoziție și proiecții speciale.

Expoziția cu materiale de arhivă va fi inaugurată în Portego di Ca’ Giustinian. Ea este intitulată „The first Venice International Film Festival from the Archives of La Biennale di Venezia/ La prima Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica dall’Archivio della Biennale di Venezia”.

Este ilustrată și documentată prima ediție a festivalului de film, care a avut loc în perioada 6 – 21 august 1932, sub numele Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica, înainte de a fi schimbat, în 1934, în Mostra.

Publicul va putea să admire afișe originale, programe de festival, fotografii și cadre din filme, documente și corespondență legate de organizarea evenimentului, comunicate de presă și cronici.

Printre materiale se află și o scrisoare în care Louis Lumière, considerat „părintele cinema-ului”, transmite că este de acord să fie membru al Comitetului onorific, dar și formulare de vot pentru public – acesta alegea cea mai bună actriță și cel mai bun actor, regizorii celor mai amuzante, emoționante și originale filme și filmul care demonstra „perfecțiune tehnică”.

Două filme din programul original, proiectate

Vor fi proiectate documentare de la Istituto Luce despre Veneția și Lido și un film de 30 de minute cu o selecție de scene din filmele prezentate la prima ediție din 1932.

Pe 9 iulie va avea loc o conferință la Giardini la care vor participa Roberto Cicutto, care conduce La Biennale, directorul Festivalului de Film de la Veneția, Alberto Barbera, istorici, critici și profesori.

Ziua se va încheia cu proiecțiile a două capodopere ce s-au aflat în programul ediției din 1932: „Regen (Rain)”, de Mannus Franken și Joris Ivens (Olanda, 1929, 12’, copie de la EYE Filmmuseum, Amsterdam); „Gli uomini, che mascalzoni…”, de Mario Camerini (Italia, 1932, 66’, copie de la Cineteca Nazionale, Roma), la care va participa fiica regizorului, Manitta Camerini.

Ediția de anul acesta a Festivalului Internțional de Film de la Veneția, a 79-a, va avea loc între 31 august și 10 septembrie. Actrița franceză Catherine Deneuve va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră.