Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nouă experiență muzeală adaptată pentru Instagram, la Londra
moco museum, kim logchies prins și lionel logchies

Nouă experiență muzeală adaptată pentru Instagram, la Londra

O nouă experiență muzeală privată adaptată pentru Instagram, cu lucrări de Jeff Koons, Jean-Michel Basquiat și Takashi Murakami, este disponibilă la Londra.

Moco Museum din Londra, dedicat artei moderne și contemporane, este cel de-al treilea sediu al unei instituții cu spații existente în Amsterdam și Barcelona. Fiecare spațiu se adresează în special tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care caută experiențe artistice și oportunități de Instagram.

Co-fondatori sunt foștii galeriști olandezi Kim Logchies-Prins și Lionel Logchies. Ei au avut ideea de a crea un muzeu cu plată după ce au condus un spațiu comercial, în prezent închis – Lionel Gallery, care la apogeu primea zilnic în jur de o mie de vizitatori.

Primul Moco a fost inaugurat în Amsterdam, în 2016, apoi cel din Barcelona a fost lansat în 2020, iar cele două spații au primit până în prezent aproximativ 5 milioane de vizitatori, potrivit fondatorilor.

Robbie Williams, JR și Banksy, în expoziție

Moco Museum din Londra ocupă o suprafață de 2.400 de metri pătrați, dispuși pe trei niveluri, cu lucrări ale unor artiști ca Jeff Koons, Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol și Keith Haring, la parter. La primul etaj se află lucrări de artă digitală, câteva NFT-uri și un mediu imersiv cu oglinzi – Endless Realities by Pulse Interactive.

La etajul superior se află lucrări realizate de KAWS, Tracey Emin și muzicianul devenit artist Robbie Williams, precum și lucrări realizate de alte nume cunoscute, cum ar fi artiștii stradali JR, Banksy și Os Gemenos. Există, de asemenea, o lucrare de mari dimensiuni realizată de Takashi Murakami.

Exponatele sunt însoțite de explicații scrise și de un ghid audio.

Nicio lucrare nu este de vânzare, potrivit theartnewspaper.com. La Amsterdam și Barcelona, mai mult de jumătate aparțin Moco, altele sunt împrumutate pentru jumătate de an de la artiști și de la colecționari privați.

Investiție de 15 milioane lire sterline

Amenajarea spațiului din Londra este ușor diferită. Acesta a necesitat investiții importante – în jur de 15 milioane de lire sterline – majoritatea costurilor fiind destinate unor cheltuieli precum contractul de închiriere pe 30 de ani (care poate fi anulat după cinci ani) și instalarea. Aproximativ 65% din lucrările expuse în prezent sunt împrumutate.

Tot ce înseamnă Moco e finanțat din vânzarea de bilete de acces. În Londra, un bilet costă 19,90 lire sterline, pentru adulți, iar copiii cu vârste sub 7 ani au acces gratuit. Există opțiunea de a deveni membru, contra unei sume de la 50 de lire sterline la 5.000 de lire sterline, care oferă diverse beneficii – de la acces gratuit timp de un an până la utilizarea spațiului pentru evenimente, în funcție de nivel.

Un magazin situat într-o parte a muzeului comercializează cărți, cărți poștale și articole bazate pe arta expusă.

Următoarea expoziție, deschisă la 11 septembrie, este „Healing Frequency”, de Marina Abramović, ce include „Chair for Human Use” din 2015. Expoziția va fi deschisă până la 11 martie 2025.

Credit foto: Moco Museum