Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O expoziție la Haga permite vizitatorului să experimenteze universul straniu al artistului olandez M.C. Escher
m c escher, kunstmuseum haga

O expoziție la Haga permite vizitatorului să experimenteze universul straniu al artistului olandez M.C. Escher

O expoziție dedicată artistului olandez Maurits Cornelis Escher la Haga oferă o nouă abordare imersivă a operei sale grație instalațiilor care permit experimentarea temelor sale predilecte, scările și ușile care nu duc nicăieri.

Intitulată „Escher – Other World”, expoziția combină opera grafice ale artistului olandez cu instalații ale arhitecților belgieni Gijs Van Vaerenbergh și Pieterjan Gijs, cu scopul de a da viață universului straniu al lui M.C. Escher.

Într-o sală din Kunstmuseum de la Haga, au fost amenajate scări și uși care nu duc nicăieri, evocând coloanele și treptele desenate în 1947 de Escher în gravura sa în lemn „Other World”.

m.c. escher, waterval, 1961, litho. collectie kunstmuseum den haag

M.C. Escher, „Waterval”, 1961, litografie, Colecția Kunstmuseum Haga

Mai departe, vizitatorii sunt surprinși de o sculptură gigantică reprezentând un nod gordian de aur care nu poate fi văzut în întregime, amintind de ideea de eternitate sugerată de nodurile desenate de Escher.

Apoi, vizitatorii își contemplă reflexiile în oglinzi distorsionate care evocă sferele reprezentate de Escher și descoperă într-o altă cameră un labirint de plăci albastre, creând un model de fundal pentru gravura în lemn a lui Escher „Metamorphosis II”.

„Puteți experimenta cu adevărat temele de care Escher era atât de atașat, cum ar fi oglinda, infinitul, arhitectura imposibilă”, a explicat curatoarea expoziției, Judith Kadee. „Aveți de fapt o experiență fizică tridimensională a ceea ce a iubit Escher atât de mult”, a adăugat ea.

„Noi forme de spațiu”

Expoziția este împărțită în două teme care se regăsesc adesea în opera lui M.C. Escher: ziua și noaptea.

Prima parte intitulată „Ziua” se desfășoară în marile galerii ale muzeului luminate de lumina zilei, în timp ce a doua, „Noaptea”, oferă o introducere în universul straniu al lui Escher în sălile laterale. Arhitectul belgian Arnout van Vaerenbergh subliniază că ideea este de a „confrunta vizitatorii cu noi forme de spațiu și de a experimenta și de a vedea cât de departe putem ajunge”.

Orașul Haga va celebra opera lui Escher (1898-1972) cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea artistului, pe 17 iunie.

Cu această ocazie, o altă expoziție la Muzeul Escher din Haga va evidenția lucrări ale artistului Samuel Jessurun de Mesquita, care l-a încurajat pe Escher să treacă de la arhitectură la artă grafică.

Escher a fost un prieten apropiat al lui Mesquita, deportat cu familia în lagărele naziste în 1944. Unele clădiri vor fi „îmbrăcate” cu opera lui Escher, explică directorul Kunstmuseum și al Muzeului Escher, Benno Tempel.

În toamnă, o altă expoziție intitulată „ca Escher” va onora artiștii și creatorii contemporani care s-au inspirat din opera sa.

Expoziția „Escher – Other World” va fi deschisă până la 10 septembrie.

Foto credit: Kunstmuseum Haga